David Luu - Cvičení

Jako dítě se David věnoval různým sportům, jeho největší vášní se na pár let stal basketbal a později i skateboarding, kterému se doteď věnuje s maximálním nasazením. Postupem času však přišel na to, že pro dosažení optimální fyzické kondice je nezbytná komplexní příprava a proto již několik let pravidelně cvičí především se svou vlastní vahou.

Tento způsob cvičení je skvělý jak pro úplné začátečníky, tak i pro pokročilé sportovce, protože nabízí široké spektrum variací a úrovní náročnosti cviků. David tak může neustále modifikovat a přizpůsobovat svůj trénink, aby dosahoval lepších výsledků a neustále se zlepšoval.

David se však neomezuje pouze na silový trénink, ale rozvíjí také svou vytrvalost. Letos věnoval hodně času do přípravy na triatlon, který zahrnuje plavání, běh a cyklistiku.

Více se o přípravě můžete dovědět z videa:

Kde cvičit?

David si oblíbil venkovní workoutové hřiště, kam pravidelně chodí posilovat. Můžete tam odcvičit prakticky každou svalovou partii a to zcela zdarma. Pojďme si tedy ukázat jak takový běžný Davidův trénink může vypadat.

Jak vypadá trénink?

Záda

Davidův trénink zad se skládá především z různých variací přítahů na hrazdě.

Jedná se o přítahy nadhmatem, podhmatem nebo neutrálním úchopem.

Na rozehřátí David zařazuje i tzv. australian pull up, který může být vhodný i pro naprosté začátečníky, protože se jedná o výrazně jednodušší variantu přítahů a skrze tento cvik můžete progresovat až do fáze, kdy zvládnete regulérní přítah na hrazdě.

Prsa + triceps

Při tréninku prsou David zařazuje klasické kliky na zemi a na bradlech. Ať už se jedná o jakoukoli variantu kliku, vždy při něm dochází k zacílení především prsních svalů, tricepsu a ramen.

Po určité době si vaše tělo zvykne a je potřeba svaly opět začít "šokovat". Z toho důvodu používá David během tréninku zátěžovou vestu, která mu cvičení o něco znepříjemňuje.

Ramena

Na posílení ramen má David jeden specifický cvik - ramenní kliky, které lze provádět z vyvýšené pozice tak jako na obrázku nebo s nohami na zemi.

Kromě toho posiluje ramena i při dalších cvicích, které na tuto svalovou partii nejsou primárně zaměřené.

Břicho

Je nesmírně důležité věnovat pozornost i středu těla, protože hraje velmi důležitou úlohu při mnoha komplexních cvicích s vlastní vahou.

David proto střídá různé cviky na břicho na zemi, jako je např. plank, zkracovačky, leg raises apod. Kromě toho trénuje břicho také ve visu na hrazdě, kdy zvedá kolena až na úroveň pasu (knee raises) nebo pak těžší variantu s propnutými nohami (leg raises).

Dalším Davidovým oblíbeným cvikem je L-sit, jehož provádění je náročné nejen na sílu břišního svalstva, ale také vyžaduje koordinaci, stabilitu a sílu v oblasti lopatek a ramen.

Nohy

Trénink nohou je na workoutovém hřišti sice omezený, ale fantazii se meze nekladou.

Jedním z nejefektivnějších cviků na nohy je dřep, ten však začne být bez dodatečné zátěže poměrně jednoduchý. Proto můžete vyzkoušet např. dřepy na jedné noze. Ideální je zařadit také výpady vpřed nebo vzad, které můžete provádět na rovném povrchu nebo použít vývýšenou platformu pro zvýšení obtížnosti.

Není špatné jednou za čas zařadit i explozivní cviky jakou jsou třeba výskoky na vyvýšený bod, které rozvíjí výbušnou sílu.

Kromě cvičení trénuje David nohy téměř denně během jízdy na skateboardu nebo při běhání.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY