Rodney Mullen je americký profesionální skateboardista, který se narodil 17. srpna 1966 na Floridě.
Bezesporu se řadí mezi nejlepší a nejvlivnější freestyle a street skateboardisty všech dob. Za svou kariéru vymyslel nespočet triků, bez kterých si dnešní skateboarding vůbec nedokážeme představit.
Jedním z těchto triků je např. ollie, to se sice dnes řadí mezi naprostý základ, ale jak by to bez něj vypadalo? Jako další stojí za zmínku kickflip, heelflip, impossible nebo 360 flip.

Rodney Mullen vyhrál svůj první světový šampionát ve skateboardingu už ve 14 letech. Během nadcházejících let vyhrál 34 z 35 freestyle závodů, čímž nastavil laťku opravdu vysoko a dosud se jedná o nejdelší sérii vyhraných závodů v historii tohoto sportu.

Z freestyle skateboardingu se přirozeně postupem času přeorientoval na klasický street a vzhledem k jeho bohatým zkušenostem se mu dařilo přicházet se zcela novými triky, případně se snažil inovovat již existující (primo slide, dark slide, casper slide).

Rodney Mullen Casper Slide

Dětství

Rodney Mullen začal jezdit na skejtu v roce 1977 ve věku 10 let, poté co mu jeho kamarád ze sousedství skateboard půjčil. Jeho otec byl proti, protože se na skateboarding nahlíželo jako na sport pro vyvrhele a vzhledem k tomu, že byl povoláním zubař a dříve také sloužil v armádě, nechtěl o skateboardingu ani slyšet. Nakonec však spolu uzavřeli dohodu, skateboard dostane, ale pokud se na něm vážně zraní, bude muset přestat jezdit.
Zpočátku se učil na skejtu v garáži a musel nosit veškeré chrániče, což bylo součástí dohody s otcem. Také trávil čas se sestřinými kamarády, kteří surfovali a když nebyly vlny tak chodili skejtovat. Skateboarding ho neskutečně pohltil a věnoval se mu vždy několik hodin denně.

První sponzor

V roce 1978 se Rodney Mullen umístil na neuvěřitelném 5. místě v kategorii freestyle, na šampionátu konaném ve skateparku Kona v Jacksonville na Floridě. V tu dobu jezdil na skateboardu pouhý 1 rok. Tehdy si ho všiml Bruce Walker, který vyráběl skateboardy a od roku 1978 až do roku 1980 ho prostřednictvím firmy Walker Skateboards začal sponzorovat. Nejvíce mladého Mullena ovlivnil skejtr Jim McCall, což by z dnešního pohledu byl jeho týmový jezdec a další skateboardisté z Floridy jako třeba Ed Womble, George McClellan, Clyde Rodgers, Tim Scroggs nebo Kelly Lynn.

Rodney Mullen Airwalk
V pozdějších letech Rodneyho Mullena hodně naučil skejtr Barry Zaritsky, známý jako “SiO Barry”, který vlastnil firmu SiO Safety Shorts. Poté co se Rodnyho rodina přestěhovala na farmu v odlehlé části Floridy, neměl krom garáže žádné jiné místo kde by mohl pravidelně trénovat, takže ho to přirozeně táhlo k trikům na zemi. Rodney Mullen označuje období od července 1979 do října 1980 jako jeho nejkreativnější, protože byl důsledkem stěhování zcela odloučený od přátel a mohl se věnovat pouze skejtování.

Seznámení s Tonym Hawkem

V roce 1980, ve věku 14 let porazil tehdejšího mistra světa Steva Rocca na závodě Oasis Pro. V tom samém skateparku se také poprvé potkal se skateboardistou, který se mu tehdy představil jako Tony Hawk. Jak sám Rodney Mullen říká, bylo to ještě v době, kdy byl Tony Hawk bez sponzorů, ale i tak na něj udělal obrovský dojem a stali se z nich dobří přátelé.

Krátce poté co Rodney Mullen vyhrál na Oasis Pro, se z něj stal profesionální skateboardista a zároveň člen Bones Brigade, což byl team sponzorovaný Powell Peraltou.

Rodney Mullen Bones Brigade

Vynalezení Ollie

Ollie bylo jedním z největších přínosů pro moderní skateboarding. Poprvé s ním přišel Alan Gelfand na vertikální rampě (odlepil od stěny rampy jak přední tak i zadní trucky, čímž zůstal delší čas ve vzduchu, ale bez toho aniž by to “kopnul” přes tail). Až Rodney Mullen přivedl ollie k dokonalosti, tím, že ho byl schopný udělat na zemi, díky tomu mohl začít vymýšlet úplně nové triky (flipy, grindy, slidy atd.)

Ohledně ollie je Rodney Mullen hodně skromný, když tehdy viděl Alana Gelfanda na rampě, tak začal přemýšlet nad tím jak by to šlo udělat na zemi. Úplně první ollie se mu dle jeho slov podařilo udělat už po 10 minutách zkoušení a začal zjišťovat, že základem pro ollie je pohyb, který dělal již roky u jiných triků. Takže z jeho pohledu prý o nic nešlo a nemyslí si, že by se jednalo o tak velkou zásluhu.

Alan Gelfand Ollie

Vlastní firma World Industries

Rodney Mullen studoval na univerzitě chemii a v posledním ročníku ze školy odešel. Stejně tak opustil team Bones Brigade a společně se svým dlouholetým kamarádem a bývalým rivalem Stevem Roccem (kterého porazil na Oasis Pro) založili firmu World Industries. Byla to historicky první skateboardingová společnost, kterou založili skejťáci. Začátky byly poměrně krušné, protože se World Industries staly přímou konkurencí již několik let zaběhlé společnosti Powella Peralty. Později se World Industries stala distributorem skate hardwaru, přejmenovala se na Dwindle Distribution a nyní je jedním z největších výrobců skateboardů na světě.


Rodney Mullen World Industries

Popularita freestyle skateboardingu v průběhu let opadla a Rodney Mullen byl přes všechny svoje obavy nucen přenést svůj styl do street skateboardingu, který získával čím dál tím víc příznivců a byl skutečně oproti freestylu na vzestupu.

Plan B

Zakladatel teamu Plan B, Mike Ternasky musel Mullena přesvědčit, aby začal jezdit street pod Plan B, ten se nakonec v roce 1991 skutečně do teamu přidal a předvedl svůj skill v Plan B videu “Questionable”. Ternasky natočil Mullena na ulici, jak kombinuje flipy s grindy a boardslidy a kromě toho poprvé na videu vrací kickflip underflip a caper slide. Jeho neskutečný výkon odstartoval novou éru skateboardingu. V roce 1993 vyšlo další video s názvem “Virtual Reality”, ve kterém Rodney Mullen představuje úplně nový trik darkslide.
Z Plan B odešel potom co Mike Ternasky tragicky zahynul při autonehodě 17. května 1994. Později se k odchodu z teamu a úmrtí Ternaskyho vyjádřil takto: “Byl to opravdu skvělý člověk, který vás dokázal neustále posouvat za hranici možností. V okamžiku, kdy zemřel, bylo jasné, že už to nikdy nebude takové jako dřív.”

Rodney Mullen Plan B
V roce 1997 Rodney Mullen založil A-Team, ve kterém byli jezdci Marc Johnson, Gershon Mosley, Dave Mayhew a Chet Thomas, s úmyslem vytvořit “super team”. O 3 roky později se team rozpadá a z Rodneyho Mullena se stává teamový jezdec Enjoi Skateboards.

Rodney Mullen Enjoi

Změna postoje

V roce 2007 Rodney Mullen musel změnit svůj postoj na goofy z důvodu zranění, která mu bohužel nedovolila pokračovat v jízdě na rugular.

2014 až do dnes

Almost Skateboards oslavilo v roce 2014 své 10. výročí ve vnitřním skateparku Berrics a Rodney Mullen byl této události součástí.

Během akce vysvětlil svůj současný vztah ke skateboardingu. A v rozhovoru pohovořil o svých obavách. Bojí se, že ho lidi budou soudit, nechce nutně být viděn na veřejnosti jak stárne a ztrácí svoje schopnosti, ale pořád si neuvěřitelně užívá to co dělá.

Rodney Mullen je spoluautorem autobiografie “The Mutt” s podtitulem “Jak skejtovat a nezabít se přitom”.

Rodney Mullen The Mutt
Nové záběry toho jak Rodney Mullen skejtuje se objevily s 9 letou pauzou na kanálu RIDE Tonyho Hawka v červenci 2014.

Seznam vynalezených triků:

  • Godzilla rail flip (1979)
  • 540-degree shove-it (1979)
  • 50/50 Saran wrap (1979)
  • 50/50 Casper (1980)
  • Helipop (1980)
  • Flatground ollie (1981)
  • Gazelle flip (1981)
  • No-handed 50/50 (1981)
  • Kick flip (1982)
  • Heel flip (1982)
  • Impossible (1982)
  • Sidewinder (1983)
  • 360 flip (1983)
  • 360 pressure flip (1983)
  • Casper 360 flip (1983)
  • Half-cab kick flip (1983)
  • 50/50 sidewinder (1983)
  • One-footed ollie (1984)
  • Backside 180 flip (1984)
  • Ollie nosebone (1986)
  • Ollie finger flip (1986)
  • Airwalk (1986)
  • Frontside heel flip shove-it (1988)
  • Switchstance 360 flip (1990)
  • Helipop heel flip (1990)
  • Kick flip under flip (1992)
  • Casper slide (1992)
  • Half flip darkslide (1992)
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY