Daniel Rahman je neodmyslitelnou součástí Craness a jednou z tváří, která stojí za jeho založením a samotným rozvojem. Skater a ajťák v jednom se posadil ke společnému stolu, aby prozradil něco víc o své práci, zálibě k číslům a kódům a samozřejmě skateboardingu. Rozhovor je právě na talíři.

Autor: Daniel Dujsík

Čau Dane, ze začátku se nám trochu představ.

Čau, narodil jsem se 29. 12. 1997 a kromě skejtu, ze kterého mě většina lidí zná, tak programuju v manGowebu. Vyvíjíme s Mangem poslední dobou hlavně e-shopy pro firmy a nasazujeme jim funkční infrastrukturu.

Jsi spoluzakladatelem skateshopu Craness. Přibliž svou práci, aby lidé věděli, s kým mají tu čest.

Mojí prací je tady automatizovat co nejvíc procesů, abych měl co nejmíň práce haha. Zní to možná vtipně, ale je to pravda. Starám se o provoz, tedy aby vaše objednávky byly včas u vás, upravuju často komponenty v kompletech atd. Dále pak o rozvoj, konkrétně rozšiřování produktů, nové funkce na webu, zlepšování existujících věcí, které už fungují atd. Na eshopu dělám průběžně menší i větší změny, o kterých píšu na @cranessupdates instagramu.

Jestli si dobře pamatuju, je tomu 7 let, kdy ses objevil na české scéně s Lukášem Cínou. Měli jste spolu dost společných videí, odkud si tě pamatují především starší. Jak ses k ježdění dostal a jak na tohle období vzpomínáš?

Ke skejtu jsem se dostal v deseti letech a přivedl mě k němu nevlastní brácha ze Švýcarska. Na tohle období vzpomínám hlavně na videa, který mě trochu pronásledujou, haha. Jestli se chcete pobavit, dejte si do Youtube třeba tři na čtvrtou.

Jaké jsi měl cíle dříve a jaký máš na to pohled teď?

Myslím, že jsem chtěl podnikat a vydělávat hodně peněz. Na tom se zatím nic nezměnilo. První z těchto dvou cílů si můžu odškrtnout. Baví mě jezdit na skejtu, ale tak od 17 vím, že bych to nechtěl dělat profesionálně. Jezdím rekreačně. Občas jedu závody na streetu nebo v bowlu a chodím jezdit, když mám chuť se projet.

Co bylo podnětem ke vzniku Craness a jak bys popsal či srovnal skejtový trh v ČR?

Dobrej průnik skillů. Max je fakt dobrej na marketing, umí dělat grafiku, fotit a točit. Mě baví eshopy, vymýšlení procesů a programování. Můžeme na Craness dělat věci jak chceme a baví nás to. Přijde mi, že skejtová komunita za poslední roky jen roste. Můj nejlepší guess důvodu toho růstu jsou Maxovi videa Skate of Mind a další youtube videa.

Byl jsi vždy na čísla a kódy? Nebo co tě přimělo začít s IT?

Matematika a čísla mě vždycky bavily. Hrál jsem od 14 poker, kde jsem se učil o pravděpodobnosti, logice, sebekontrole a využíval jsem matematiku k prospěchu nad ostatními hráči. V 18 jsem měl přesně jeden rok brigádu v iOpravně, kde jsem si uvědomil, že pokud se nic nenaučím, tak budu dělat podobné práce i v budoucnosti. Tak jsem se začal učit programovat na internetech, po pár měsících jsem v iOpravně skončil a začal práci hodně juniorního programátora.

Jsi workoholik? Pokaždé, když se máme sejít, tak jsi zašitý v kanclu a pracuješ.

Šel jsem si přečíst definici workoholika (Wiki článek). Těžko říct. Mám furt koníčky a aktivity mimo práci, které dělám rád. Pracuju víc než většina ostatních lidí, ale mám i jiný zájmy.

Údajně jsi byl terčem hejtu kvůli vystupování jako DJ Black Cobra. Co to bylo zač a proč? Myslel jsi to vážně nebo to byl pouze vtípek?

DJ Black Cobra vznikl na Skate of Mind tour po českejch a slovenskejch městech. Na každé zastávce byl DJ a mě se to líbilo, tak jsem to začal zkoušet a v dodávce na cestě jsme s kluky vymysleli moje DJský jméno. Na pár zastávkách jsem i trochu hrál, ale problém byl, že jsem se nikdy nenaučil pořádně mixovat hudbu. DJ Black Cobra existuje jenom na Skate of Mind tour.

Často svištíš po ulicích na elektroskatu. Jaké to je a jak to vnímají lidi, kteří na klasické prkno nedají dopustit?

V létě to je pecka a používám to na dopravu po Praze. Ujede zhruba 12 km daleko a jede to rychlostí 40km/h. Je to často po skůtru nejrychlejší doprava a taky je to mega zábavný. Nelíbí se to především core skejťákům. Myslím si, že by to měli vyzkoušet a pak si udělat názor, jestli je to dobrý, nebo ne.

Budeš mít triky v Maxově novém videu, které je právě v procesu?

Zatím jsme neřešili. Zkusím se víc rozjezdit a pokud udělám triky, který za to stojí, rád bych ve videu něco měl, pokud Max bude chtít.

Na co se můžeme těšit v blízké či daleké budoucnosti u Craness? Plánujete rozšířit sortiment nebo se soustředit především na komplety a hardware?

Budeme přidávat nové značky i typy produktů, ale pšt! Už brzo budeme mít na Craness i první skejtové boty a já jsem rád, že to budou Vansky.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY