Kickflip je jedním z nejikoničtějších triků na skateboardu a dosažení tohoto milníku je pro každého začínajícího skateboardistu velkým úspěchem. Pro naučení kickflipu je důležité umět dobře ollie a ideálně byste měli zvládnout za jízdy přeskočit položený skateboard. To zaručuje dostatečnou výšku výskoku, která je potřebná k provedení kickflipu.

Jednotlivé kroky pro snadné zvládnutí kickflipu

1. Správná pozice nohou

Při provádění kickflipu je důležité mít správnou pozici nohou. Zadní nohu byste měli mít připravenou na tailu desky, stejně jako při provádění ollie. Pro přední nohu je ideální pozice lehce před šroubkami, s částečně vytočenou špičkou ve směru jízdy a zhruba 4-5 cm od okraje skateboardu. Tato pozice umožní snazší rotaci skateboardu.

Postavení nohou při kickflipu

2. Provedení kickflipu

Kickflip začíná stejně jako ollie, takže se při odrazu soustřeďte na přenesení váhy na zadní nohu. Odrazte se tailem od země a zároveň táhněte špičkou boty šikmo nahoru, aby se skateboard pod nohama protočil. Tohle je patrně nejobtížnější část celého kickflipu, protože se musíte nejprve naučit jak silně přední nohou kopat, aby se skateboard protočil přesně tak jak potřebujete.

Provedení kickflipu

3. Dopad na zem

Po úspěšném provedení kickflipu je důležité nohama dopadnout zpět na skateboard. Začátečníci často bojují s tím, že jedna z nohou skončí mimo skateboard, což může být způsobeno malým výskokem. Kvůli tomu pak nemáte šanci vrátit obě nohy včas na skejt. Tenhle návyk není dobré prohlubovat, protože se ho pak špatně zbavuje. Místo toho vyhledejte místo se zábradlím a pomozte si rukami. Dostanete se výš a dopad pro vás bude jednodušší. Jakmile získáte jistotu a bude se vám dařit nohama dopadat na skejt, zkuste to bez opory.

4. Trénujte a nevzdávejte se

Naučit se kickflip vyžaduje trpělivost a pravidelný trénink. Pokud se cítíte unavení nebo frustrovaní, neváhejte si dát pauzu. Stejně tak jako se vám zprvu zdálo nedosažitelné ollie, i v případě kickflipu se to dřív nebo později zlomí, stačí vytrvat a mít trpělivost. Zvažte také natáčení svých pokusů, abyste si mohli později přehrát a zjistit, jaké chyby děláte. Tímto způsobem můžete snadno identifikovat, na co je třeba se zaměřit a co je třeba upravit.

Jak se naučit kickflip?

Instruktážní video od Maxima Habance

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY