Skateboarding je zábavný sport a pro mnohé také životní styl, který přitahuje lidi všech věkových kategorií. Skateboard je v podstatě malé, dobře ovladatelné prkno na kolečkách, které se hodí pro různé aktivity, jako je jízda ve skateparku, překonávání překážek v ulicích města nebo prosté ježdění po okolí. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat správný skateboard, ať už pro sebe nebo jako dárek pro někoho jiného.

Jsme si vědomi, že výběr prvního skateboardu může být matoucí a proto jsme se rozhodli celý proces usnadnit. Stačí si u nás vybrat design a šířku desky a o kompatibilitu zbylých součástek se postaráme my. Pokud však trváte na výběru dle vlastního uvážení, věříme, že vám tento návod pomůže a váš skateboard vyberete správně.

Klíčové faktory při výběru skateboardu

Při výběru skateboardu je důležité zohlednit hned několik věcí, které následně probereme detailněji:

Šířka desky

Standardní šířka skateboardové desky se pohybuje mezi 7,5" až 8,5". Menší desky do 7,5" jsou vhodné pro malé děti, zatímco širší desky nad 8" jsou vhodné zpravidla pro všechny starší 12 let.

Konkáva desky

Prohnutí desky, nazývané konkáva (Concave), může být malé (Mellow), střední (Medium) nebo velké (High). Střední konkáva je nejčastěji používaná a vhodná pro většinu jezdců.

Materiál desky

Nejlepší skateboardy jsou vyrobeny z kanadského javoru, ale můžete se také setkat s levnějšími a méně odolnými materiály. Desky se skládají nejčastěji ze 7 vrstev.

Velikost a tvrdost koleček

Velikost koleček a jejich tvrdost ovlivňuje zážitek z jízdy na skateboardu. Větší a měkčí kolečka si lépe poradí s nerovným povrchem, ale jsou vhodná spíše na ježdění, zatímco menší a tvrdší kolečka poslouží skvěle při provádění triků ve skateparku.

Šířka trucků

Při výběru skateboardu je nutné zvolit správnou šířku trucků, ideálně takovou, která bude +/- odpovídat šířce vaší desky. Trucky nesmí výrazně přesahovat ani být příliš úzké.

1. Deska

Při výběru skateboardu je extrémně důležité zvolit správnou desku. Rozhodující není pouze design, ale také její šířka, concave, tvar a použitý materiál.

Šířka

Potřebná šířka závisí na výšce postavy, velikosti nohy, stylu jízdy a do jisté míry na osobních preferencích každého skateboardisty. Šířka se udává v palcích a nejčastěji se můžete setkat s deskami od 7,5” do 8,5”. Pro děti starší 12 let a dospělé jsou nejvhodnější desky v rozmezí 8,0” až 8.25”. Pro menší děti, které se chtějí na skateboardu učit triky a nejen jezdit, je rozumné sáhnout po užších a zároveň lehčích deskách, což jim umožní lépe skateboard ovládat.

Concave

Na trhu se nejčastěji setkáváme se třemi druhy zakřivení, a to mellow (mělký), medium (střední) a steep (hluboký) concave. Concave je snadno pozorovatelný při pohledu na skateboard ze strany, všimnete si, že okraje desky se zakřivují nahoru. Nose a tail má také jiný sklon v závislosti na druhu concave.

Míra prohnutí desky se napříč výrobci liší. V praxi to vypadá tak, že si objednáte desku od Plan B a Flip s medium concave a každá může být trochu jiná. 

Podle čeho tedy vybrat concave právě pro vás a který je úplně nejlepší? Na začátek doporučujeme zvolit medium concave, protože se jedná o univerzální mix mezi mellow a steep. Nic jako nejlepší concave totiž neexistuje, jedná se čistě o osobní preferenci a po určité době zjistíte sami co vám nejvíc vyhovuje.

Rozdílný concave

Materiál

Skateboardové desky se vyrábějí z různých materiálů nebo druhů dřeva, ale žádný z nich nedosahuje kvality kanadského javoru, který je využíván již po několik desítek let. Na desce se v tomto ohledu rozhodně nevyplatí šetřit, protože levnější materiály zdaleka nevydrží tolik.

Tvar

Tvary skate desek se mohou lišit na základě jejich využití. Může se jednat o street skateboarding, ježdění v bazénu či vertikální rampě nebo využití skejtu jako dopravního prostředku, tzv. cruising. Z tohoto důvodu se začaly vyrábět různé tvary desek, aby co nejlépe vyhovovaly individuálním požadavkům jednotlivých jezdců.

Nicméně pak nastává problém v tom, že deska, jejíž tvar je speciálně navržen např. pro cruising bývá zpravidla o něco těžší, širší a delší než klasická skate deska a není možné s ní jednoduše provádět triky a jít si zajezdit třeba do skateparku. To samé platí pro zbylé atypické tvary skateboardových desek, které jsou sice perfektní pro konkrétní disciplínu, ale nejsou bohužel všestranné.

Tvary desek

U nás najdete pouze variantu pro street skateboarding, protože se jedná o nejuniverzálnější tvar desky. Neexistuje totiž žádná disciplína, kterou byste s touto deskou nemohli provádět. Je vhodná jak do skateparku, tak na street nebo pouhé ježdění po okolí.

2. Trucky

Trucky jsou neodmyslitelnou součástí každého skateboardu. Jejich výběr se rozhodně nevyplatí podceňovat, protože ovlivňují chování vašeho skateboardu během jízdy a zatáčení. Je nutné brát v úvahu také konstrukci a použité materiály, které musí být odolné vůči nárazům a opotřebení. To je způsobeno především tvrdými dopady a grindováním, které jsou nedílnou součástí skateboardingu.

Úplně nejdůležitější je zvolit správnou šířku trucků. Každý výrobce své trucky označuje trochu jinak (Independent 139 = 8.0” / Thunder 147 = 8.0”), takže je pro vás vždy směrodatná šířka uvedená v palcích. Existuje takové nepsané pravidlo, které říká, že trucky mohou být o 0,125” (0,3 cm) užší nebo širší než vaše deska. Např. k desce o šířce 8,125” můžete použít trucky v rozmezí od 8,0” do 8,25”. Větší odchylku nedoporučujeme, v případě užších trucků přicházíte o celkovou stabilitu skateboardu a u širších vám mohou vadit přesahující kolečka.

Správná šířka trucků na skateboard

Další užitečné informace o výběru trucků pro váš skateboard najdete v článku “Jak vybrat trucky na skate”.

3. Kolečka

Další klíčový prvek při výběru skateboardu jsou kolečka. Velikost i tvrdost koleček se odvíjí od vašeho jízdního stylu a osobních preferencí. Pokud preferujete skateboard jako dopravní prostředek pro pohyb ve městě, nejlépe vám poslouží větší a měkčí kolečka, která si hravě poradí i s horším povrchem. Naopak, pokud je vaším cílem provádět triky a užívat si jízdy ve skateparku, budou pro vás ideální menší a tvrdší kolečka.

Nejčastěji používané kolečka

Více detailních informací o kolečkách naleznete zde: “Jak vybrat kolečka na skateboard?”.

4. Ložiska

Při vybírání svého prvního skateboardu je nezbytné věnovat pozornost i ložiskům. Ložiska jsou klíčovou součástkou, která ovlivňuje rychlost a plynulost jízdy.

U ložisek je důležité zvážit několik faktorů. Prvním z nich je kvalita. Obecně platí, že vyšší kvalita znamená delší životnost a lepší výkon. Ložiska jsou označována standardem ABEC, kde vyšší číslo (například ABEC 7 nebo 9) značí preciznější výrobu a potenciálně lepší výkon, viz. tabulka:

ABEC 1

Jedná se o nejzákladnější typ ložisek s minimální přesností, avšak s maximální odolností. Tato ložiska jsou také nejekonomičtější variantou na trhu.

ABEC 3

Bývají součástí nejlevnějších skate kompletů, především těch z Číny.

ABEC 5

Standard mezi skejtovými ložisky, přiměřená rychlost a kvalita za rozumnou cenu.

ABEC 7

Tato vysoce kvalitní ložiska jsou v cenově vyšší kategorii. Přinášejí nejlepší vlastnosti ze všech výše uvedených typů a jsou oblíbená mezi pokročilými jezdci.

ABEC 9

Ložiska této kategorie nebo vyšší nedoporučujeme pro standardní skateboarding. Mohou se však hodit pro jezdce, kteří se věnují downhillům a potřebují maximální možnou rychlost.

Pokud jste začátečník, můžete bez obav zvolit ložiska střední kvality, která perfektně plní svůj účel. Nejpopulárnější ložiska v této kategorii jsou Bones Reds, na kterých jezdí celý Craness tým, včetně Davida Luu, Maxima Habance a Honzi Navrátila.

Bones ložiska skateboard

5. Grip

Grip pomáhá udržet vaše nohy na skateboardu během jízdy a umožňuje lepší kontrolu při provádění triků.

Gripy se liší jak v kvalitě, tak v drsnosti povrchu. Některé gripy jsou drsnější, což může být užitečné při provádění triků, ale rychleji se vám opotřebuje obuv. Naopak hladší gripy mohou být o něco šetrnější, ale neposkytují tak vysokou přilnavost a některé triky nemusí jít příliš hladce.

Jako začátečník pravděpodobně nebudete potřebovat ultra drsný grip, protože základní triky a jízda ve městě nebo vašem okolí nevyžadují extrémní úroveň přilnavosti. Nicméně, stále je důležité vybrat kvalitní grip, který vydrží opotřebení a poskytne vám dostatečnou kontrolu nad skateboardem.

Návod jak nalepit grip.

6. Bushingy

Existují různé tvrdosti bushingů jejichž výběr závisí na hmotnosti jezdce a jeho stylu jízdy. Lze je jednoduše vyměnit nebo upravit jejich tuhost pomocí skate toolu (utažením nebo povolením matičky).

Následující tabulka by vám měla poskytnout přibližnou představu o tom, jakou tvrdost bushingů byste s ohledem na vaší váhu měli zvolit. Obecně platí, že čím více vážíte, tím tvrdší by měly být bushingy.

Váha Bushingy
< 65kg 81A Bones Soft
65 - 80 kg 91A Bones Medium
> 80 kg 96A Bones Hard

7. Podložky

Podložky se umisťují mezi desku a trucky, a jejich primární funkcí je zvětšit rozmezí mezi osičkami trucku (na kterých se nachází kolečka) a deskou. Tím se snižuje riziko kolize koleček s prknem (tzv. wheelbite) při ostrých zatáčkách nebo při dopadech na zem.

Podložky se vyrábějí v různých tloušťkách, typicky od 1/8 palce (3,2 mm) až do 1/2 palce (12,7 mm). Volba tloušťky podložek by měla odpovídat velikosti vašich koleček a vašemu stylu jízdy. Pokud používáte velká kolečka a zároveň během jízdy ostře zatáčíte, měli byste zvážit vyšší podložky. Pokud máte menší kolečka a preferujete méně agresivní styl jízdy, můžete si vybrat tenčí podložky nebo je dokonce zcela vynechat.

Podložky skateboard

Skládání skateboardu po výběru součástek

Potom co si vyberete jednotlivé součástky si váš skateboard musíte složit, tedy za předpokladu, že neupřednostníte již sestavený skate komplet.

Sestavení skateboardu není žádná věda a hravě to zvládnete. Budete k tomu potřebovat následující věci:

  • Nářadí - Skate tool, který obsahuje vše potřebné pro složení skateboardu. Pokud skate tool nemáte můžete samozřejmě použít klasické klíče (10, 13 a 14 mm) a k tomu buď imbus nebo křížový šroubovák (závisí na druhu šroubků). Připravte si také nůž na řezání gripu.

Detailní návod jak složit skateboard krok za krokem včetně instruktážního videa od Maxima Habance najdete v článku "Jak složit skateboard".

Výběr skateboardu s Maximem Habancem - video

S výběrem prvního skateboardu vám pomůže skateboardista Maxim Habanec. Dozvíte se hlavní rozdíly mezi komplety Am, Pro a Cruiser a zjistíte, který je pro vás nejlepší.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY