Trucky jsou velmi důležitou součástkou každého skate kompletu. Jejich výběr se rozhodně nevyplatí podceňovat, určují totiž jak se váš skateboard bude chovat při jízdě a zatáčení. Konstrukce a materiály použité při výrobě trucků musí být schopny odolávat značné zátěži a opotřebení. To je způsobeno především tvrdými dopady a grindováním, což je naprosto běžná náplň skateboardingu. Pojďme si tedy ukázat jak správně vybrat trucky na skate.

Z čeho se trucky skládají?

Truck se skládá z mnoha částí, my se však zaměříme na ty nejpodstatnější.

Baseplate

Tvoří základnu trucku a je přichycen k desce pomocí 4 šroubů. Velmi často se používá v kombinaci s podložkou (3mm), která tlumí dopady a chrání samotnou desku před zarytím trucku do dřeva.

Hanger

Je největší a nejvýraznější část trucku ve tvaru T. Hanger je upevněn k baseplate a slouží k osazení koleček a zatáčení. Kromě toho se právě tato část trucku používá ke grindování a obecně během skateboardingu dostává hodně zabrat.

Kingpin

Jedná se o šroub, který drží baseplate a hanger pohromadě. Utažením matičky si můžete jednoduše upravit tuhost trucků, což ovlivňuje stabilitu při vyšších rychlostech a také schopnost efektivně zatáčet během jízdy. Kingpin lze v případě ulomení vyměnit za nový. Pokud narazíte na trucky s označením “hollow”, jedná se o odlehčené trucky s dutým kingpinem.

Bushingy

Jsou umístěny kolem kingpinu a poskytují tlumení a ovladatelnost při zatáčení. Existují různé tvrdosti bushingů jejichž výběr závisí na hmotnosti jezdce a jeho stylu jízdy. Lze je jednoduše vyměnit nebo upravit jejich tuhost pomocí skate toolu.
Části trucku

Správná výška trucků

Je lepší vybrat si nízké trucky, vysoké nebo zvolit zlatou střední cestu? To je otázka na kterou neexistuje jednoznačná odpověď, protože do ní vstupuje až příliš mnoho proměnných. Celkovou výšku skateboardu totiž neovlivňuje pouze velikost trucků, závisí také na průměru koleček, výšce podložek pod trucky nebo třeba úhlu vašeho tailu, který hraje roli při odrazech od země.

Obecně bychom si ale dovolili tvrdit, že na tom zas až tak moc nezáleží, obzvlášť pokud na skateboardu teprve začínáte a nemáte žádné návyky. Nebavíme se tady totiž o centimetrových rozdílech, low (48mm) a high (55mm) trucky od sebe dělí pouhých 7mm, což úplný začátečník nemá šanci rozpoznat.

Volba mezi vysokými, nízkými nebo standardními trucky závisí na individuálních preferencích jezdce a na konkrétním stylu jízdy. Ať už si vyberete jakoukoli výšku trucků, žádná z nich vás nebude v ničem omezovat. Mnohem důležitější je totiž výběr adekvátně velkých koleček, aby nedocházelo k jejich zasekávání o desku při ostrém zatáčení nebo dopadech, což může vést k nečekanému pádu.

Výška trucků

Low

Nízké trucky poskytují lepší stabilitu během jízdy a umožňují vám snadněji manévrovat při vyšších rychlostech. Jsou vhodné pro techničtější jezdce. Ideální průměr koleček pro nízké trucky se pohybuje mezi 50 a 53 mm. 

Mid/Standard

Kompromis mezi Low a High trucky. Vhodné pro kolečka o průměru 52-56mm.

High

Vysoké trucky lze osadit většími kolečky i bez použití podložek. Trucky mohou lépe fungovat při ostřejším zatáčení. Vhodné pro kolečka o průměru 55-60 mm.

Výběr trucků

Váha skate trucků

Další důležitým faktorem, který se uplatňuje při výběru trucků, je jejich váha. Kromě klasických trucků jsou dnes dostupné i mnohem lehčí varianty, které např. výrobce Thunder označuje jako hollow. Výrobci využívají několika způsobů, jak dosáhnout snížení jejich celkové hmotnosti. (rozdíl cca 40g - 50g)

  • Jedno z řešení je použití odlehčených baseplatů. Tyto baseplaty jsou vyrobeny z lehčích slitin kovu, což pomáhá snížit celkovou váhu trucku.
  • Další část trucku, která může být odlehčena, je kingpin. Snížení váhy je docíleno nahrazením standardního kingpinu za kingpin dutý.
  • Někteří výrobci se zaměřují na vývoj speciálních slitin kovů, které jsou lehké, ale zároveň pevné a odolné. Tyto slitiny se používají při výrobě různých komponent trucků, aby se dosáhlo optimálního poměru mezi hmotností a pevností.

Jako příklad společnosti, která nabízí odlehčené trucky, můžeme uvést amerického výrobce Theeve. Ten má ve svém sortimentu několik řad trucků. Klasické trucky jsou označené jako CSX, ale existují také varianty s označením TiAX a TiKING. Tyto verze mají duté kingpiny a osičky vyrobené z titanu. Díky použití těchto lehkých materiálů se dosahuje snížení celkové hmotnosti trucků.

Správná šířka trucků

Vybrat správnou šířku trucků není vůbec složité. Každý výrobce má svoje trucky očíslované, zpravidla 3 místnou cifrou, která odpovídá určité šířce v palcích (např. Thunder 147 = 8.0” / Independent 144 = 8.25”). V ideálním případě by trucky neměly na šířku přesahovat vaší desku, mohly by vám při odrážení vadit přesahující kolečka. Stejně tak byste neměli mít trucky, které jsou výrazně užší než vaše deska, protože byste přicházeli o celkovou stabilitu.

Příklad výběru trucků pro desku 8.0"

K vaší desce o šířce 8.0" jste si vybrali trucky od značky Thunder. K té se skvěle hodí šířka trucků 147, která je vhodná pro desky 8.0" až 8.125", viz. obrázek.

Thunder trucky - sizing

Poznámka: Není nutné mít trucky úplně stejně široké jako je vaše deska. Pokud budete mít desku o šířce 8.125", můžete k ní bez problému použít trucky o šířce 8.0" až 8.25" (tolerance +/- 0.125", což odpovídá 0,3cm).

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY