Materiál

Dřevo

Na výrobu skateboardových desek se již po mnoho desítek let používá kanadský javor, tedy alespoň v případě, že se skutečně jedná o kvalitní desku. Většina stromů, z nichž se vyrábí tyto desky, pochází z regionu Velkých jezer na severu Severní Ameriky. Tato oblast je charakteristická svým chladným a vlhkým klimatem, což přispívá k pomalejšímu růstu stromů. Díky tomu mohou stromy dosáhnout ideální hustoty dřeva, což je klíčové pro výrobu houževnaté skateboardové desky.

Výroba skateboardu - dřevo

Lepidlo

Ke spojení jednotlivých vrstev dřeva se využívá lepidlo na vodní bázi. Takové lepidlo musí být dostatečně silné, aby udrželo vrstvy pohromadě, zároveň však musí disponovat určitou pružností, aby při prohýbání desky pod váhou skateboardisty nedocházelo k jeho narušení.

Proces výroby

Skládání vrstev

Skateboardové desky se nejčastěji skládají ze 7 vrstev dřeva a právě při jejich skládání na sebe, je nutné dodržet jedno zásadní pravidlo. Každá vrstva by měla být orientovaná určitým směrem, aby se zvýšila celková pevnost a pružnost desky. Proto se k výrobě používá kombinace dřeva řezaného podélně a příčně. Pokud by se tento postup nedodržel, výrazně by se snížila životnost takové desky a hrozilo by prasknutí.

Výroba skateboardu - vrstvy

Lepení

Mezi jednotlivé vrstvy dřeva se nanáší speciální lepidlo, obvykle na bázi vody, které je speciálně určené pro vysoce pevné spoje. Po aplikaci lepidla a spojení všech vrstev přichází na řadu lisování.

Lisování

Po aplikaci lepidla se vrstvy dřeva umístí do formy. Tato forma má přesný tvar a zakřivení (neboli "concave"), kterého chce výrobce u finální skateboardové desky dosáhnout. Nejčastěji se používá metoda studeného lisování. Lis zkrátka tlačí na všechny vrstvy po dobu několika hodin, aby lepidlo úplně zaschlo a vrstvy se pevně spojily. Díky tomu lepidlo pronikne hluboko do vláken dřeva a vytvoří velmi silnou vazbu mezi vrstvami.

Výroba skateboardu - lisování

Hromadné lisování

Pod jedním lisem se může nacházet vícero vrstev, které dohromady vydají třeba na 4 skateboardy.

Lisování po jednom

Pro výrobu skateboardů prvotřídní kvality mohou výrobci využít lisy s formami, ve kterých lisují pouze 7 vrstev dřeva. Každá forma tedy vyprodukuje pouze 1 desku, zato s naprosto perfektním zakřivením a výborně slepenými vrstvami.

Řezání

Slisované desky jsou již slepené a mají požadované zakřivení. Teď je nutné jim ještě dodat tvar, který konečně začne připomínat skateboardovou desku. To se obvykle děje pomocí pásové pily nebo CNC stroje. Pásová pila je rychlá a efektivní, ale vyžaduje zručnost a praxi, aby byl výsledný řez prvotřídní. CNC stroje jsou počítačem řízené stroje, které mohou vyřezávat velmi přesné tvary založené na digitálním designu. Tyto stroje jsou sice nákladnější, ale výrazně zvýší konzistenci a kvalitu vyrobených skateboardových desek.

Výroba skateboardu - řezání

Vrtání

Následně je nutné přesně vyvrtat otvory pro šroubky. Na desce se jich nachází 8 a musí odpovídat rozměrům trucků, které se na desku později namontují.

Výroba skateboardu - vrtání

Broušení

Desku čeká ještě pár finálních úprav. Jednou z nich je broušení, díky kterému se deska po obvodu zbaví jakýchkoli nerovností a její povrch začne být hladký.

Výroba skateboardu - broušení

Ošetření dřeva

Desky se pak přesouvají k sušení a následnému uskladnění a během tohoto procesu jsou ještě ošetřeny ochranným nástřikem.

Finální úpravy

Posledním krokem je přidání grafiky. To se obvykle provádí pomocí sítotisku nebo tepelného lisu. Samozřejmě lze použít i jiné techniky, ty však nejsou tak časté, ale jedná se např. o gravírování, vypalování laserem nebo ražení.

Výroba skateboardu - sítotisk

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY