Pokud se rozhodnete letět letadlem a zároveň s sebou vzít svůj skateboard, tak vám hned na začátku můžeme říct, že to určitě jde.
Nicméně někteří z vás mohou bojovat s místem v kufru a pokládat si otázku, zdali je možné mít skateboard v letadle jakožto příruční zavazadlo a ušetřit tak místo na další věci. Nebo třeba letíte jenom s batohem a nechcete kvůli skejtu platit extra za odbavené zavazadlo.

Na to bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Ačkoli některé letecké společnosti (viz. tabulka níže) povolují skateboardy na palubě letadla, tak se vám klidně může stát, že při zpáteční cestě přiletíte bez skejtu. Jak je to možné? Nezáleží totiž jenom na pravidlech letecké společnosti, ale také na pravidlech jednotlivých letišť. Proto je rozumné před odletem prověřit obě letiště nebo i více letišť na vaší cestě a to samé platí při přestupu a s tím související změnou letecké společnosti.

Za předpokladu, že budete mít vše perfektně nastudované a nikde by dle všeho neměl nastat problém, tak je tady ještě poslední věc se kterou byste měli počítat a tou je lidský faktor. Pokud vám někdo při letištní kontrole řekne, že se skateboardem do letadla nejdete, tak holt nemáte moc na výběr. Můžete rychle odmontovat trucky, pokud máte po ruce skate tool, ty pak vložit do batohu a zkusit projít jenom se samotnou deskou. To buď vyjde a nebo deska skončí na letišti.

Pokud však nechcete nic riskovat je rozhodně nejbezpečnější přepravovat skateboard letadlem v odbaveném zavazadle, tam máte skutečně 100% jistotu, že se nevyskytne žádný problém a skejt se dostane do cílové destinace a zpět.

 Jak dostat skateboard do letadla?

Letecké společnosti

Letecká společnost Skateboard na palubě Odbavené zavazadlo
Air Canada
Emirates
Alaska
Allegiant
Turkish airlines
Frontier
Delta
American Airlines
Hawaiian Airlines
JetBlue
Lufthansa
RyanAir
Southwest
Spirit Airlines
United

 * Podmínky leteckých společností se mohou kdykoliv změnit, překontrolujte si je před odletem.

Letiště

  • Letiště Václava Havla Praha

    "Malé skateboardy jsou povoleny v příručním i odbaveném zavazadle. Longboardy jsou povoleny pouze v odbaveném zavazadle."

 

  • Letiště El Prat Barcelona

    "Neexistuje žádný konkrétní seznam nebezpečných předmětů (tyče, stativy, sportovní doplňky apod.). Konečné rozhodnutí je na bezpečnostním personálu."

 

  • Letiště Zrt Budapešť

    "S ohledem na mezinárodní předpisy a doporučení maďarských úřadů umožňuje letiště přepravu skateboardů pouze v odbaveném zavazadle"

 

  • Letiště Heathrow Londýn

    Skateboard se v seznamu zakázaných předmětů v rámci příručního zavazadla nevyskytuje.

 

  • Letiště Charlese de Gaulla Paříž

    Na jednom z obrázků zakázaných předmětů je vyobrazena baseballová pálka a skateboard, takže patrně spadá mezi tupé zbraně/předměty a nedovolí vám vstoupit na palubu letadla.

 

  • Letiště Braniborsko Berlín

    V rámci krátkého výčtu zakázaných předmětů na webových stránkách berlínského letiště skateboard sice nenajdete, ale jste následně odkazováni na rozsáhlejší seznam Evropské komise, který je dost obecný, takže záleží koho z ostrahy zrovna potkáte.

 

  • Letiště Fiumicino Řím

    Příruční zavazadlo nesmí překročit tyto rozměry (55x40x20cm) a ani mezi doplňkovými věcmi (např. notebook, deštník, kabát) skateboard nenajdete. Můžete se podívat na informace ohledně zavazadel na stránkách letiště.

 

  • Letiště Vídeň

    Skateboardy vyloženě zakázané nejsou, ale jste opět odkazování na seznam zakázaných věcí Evropské komise.
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY