Paříž

Olympijské hry 2024

Připravte se na další kapitolu olympijského skateboardingu! Tento článek vám poskytne detailní informace, přiblíží nové kvalifikační kritéria a podmínky účasti na olympijských hrách. Dovíte se také více o klíčových datumech a změnách ve formátu závodu, které mohou ovlivnit, kdo se stane olympijským vítězem.

Počet závodníků

Nadcházející letní olympijské hry v Paříži s sebou přinášejí i menší změny. Celkový počet závodníků se z původních 80 zvýšil na 88, což je o 10% více než bylo v Tokiu.

Celkově to tedy bude vypadat následovně:

STREET
- 44 závodníků (22 muži / 22 ženy)

PARK
- 44 závodníků (22 muži / 22 ženy)

Každá zem může mít maximálně 12 reprezentantů napříč všemi kategoriemi, tj. 3 muži a ženy v kategorii Street a 3 muži a ženy v kategorii Park.

Francie jakožto hostící země má automaticky nárok na 4 místa pro domácí skateboardisty. Další 4 závodníky může dosadit samotný Mezinárodní olympijský výbor.

Podmínky účasti na olympijských hrách

Skateboardista se musí nacházet v celosvětovém olympijském žebříčku (OWSR). Tam mohl v období od 22. června 2022 až do 23. června 2024 sbírat body z následujících soutěží:

  • World Championship
  • Olympic Qualifying Series
  • Pro Tour
  • “5-Star” events
  • “3-Star” events

Narozdíl od kvalifikace na olympijské hry v Tokiu jsou nově jako “3-Star” eventy považovány např. Evropské skateboardingové šampionáty a národní šampionáty se již pro získání bodů nepočítají vůbec.

Jedny z posledních bodů mohou skateboardisté získat prostřednictvím Olympic Qualifier Series, které budou probíhat od března do června 2024.

Pokud by nastala situace, že se z libovolného kontinentu nekvalifikuje žádný závodník (bude tzv. "pod čarou"), tak se automaticky přiřadí místo závodníkovi s nejvyšším počtem bodů, který reprezentuje daný kontinent.

Formát závodu

Závody na letních olympijských hrách v Paříži budou probíhat celkem 4 dny.

27. - 28. července se bude závodit ve streetu a 6. - 7. srpna proběhnou závody v kategorii park.

Závod má 2 fáze - kvalifikaci a finále. Do finále postupuje pouze 8 nejlepších jezdců z kvalifikace.

Skateboardisté mají v kvalifikaci i finále 2 jízdy po 45 sekundách. Každá jízda se ohodnotí na stupnici od 0 do 100 a počítat se bude pouze ta nejlepší. Následně musí udělat 5 triků, které budou také bodově ohodnoceny na stupnici od 0 do 100 (2 nejlepší se přičtou k finálnímu skóre). Finální skóre se skládá z bodového ohodnocení nejlepší jízdy a 2 triků a může být tedy v rozmezí od 0 do 300 bodů.

Novinka - pokud skateboardista pokazí trik, má možnost ho zkusit znovu aniž by mu hrozila penalizace za opakovaný pokus stejného triku.

Časový plán kvalifikace na olympijské hry v Paříži

  • 22. června 2022 - 23. června 2024: Olympijské období pro získání bodů do OWSR
  • 26. června - 3. července 2022: Street Skateboarding Rome (Pro Tour) - Řím (ITA)
  • 2. října - 9. října 2022: Rio World Skate Park World Championships 2022 - Rio De Janeiro (BRA)
  • 9. října- 16. října: Rio World Skate Street World Championships 2022 - Rio De Janeiro (BRA)
  • Březen - červen 2024: Olympic Qualifier Series
  • 24. června 2024: Zveřejnění olympijského světového žebříčku ve skateboardingu, který informuje národní olympijské výbory / národní federace o přidělených místech pro závodníky.
  • 29. června 2024: Národní olympijský výbor dostane potvrzení o přidělených místech.
  • 30. června 2024: World Skate zahájí přerozdělování všech nevyužitých míst v rámci kvót.
  • 7. července 2024: World Skate dokončí přerozdělování všech nevyužitých míst v rámci kvót.
  • 8. července 2024: Uzávěrka sportovních přihlášek do Paříže 2024
  • 26. července - 11. srpna 2024: Olympijské hry Paříž 2024

Top 10 - Street

Aktuálních TOP 10 jezdců v žebříčku World Skateboarding Ranking, kde kromě celosvětově známých jmen jako Nyjah Huston, Gustavo Ribeiro a Yuto Horigame (první olympijský vítěz) najdete také slovenského jezdce Richarda Turyho, kterého s největší pravděpodobností na olympiádě uvidíme závodit po boku nejlepších skejtrů na světě.

- 15. dubna 2024

TOP 10 - Park

Mezi TOP 10 v kategorii park najdeme hned na druhém místě skateboardistu Jaggera Eatona, který na olympijských hrách v Tokiu získal bronzovou medaily ve streetu. Na první pozici se pak aktuálně nachází mladý talent Gavin Bottger z USA. Těsně "pod čarou" na 11. místě najdeme zlatého medalistu Keegana Palmera z Austrálie, který možná i letos obhájí své prvenství.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY