Nyjah Huston, narozen 30. listopadu 1994, je americký profesionální skateboardista a několikanásobný mistr světa ve skateboardingu.

Dětství

Narodil se v Kalifornii ve městě Davis, kde žil společně s dalšími 3 bratry a 1 sestrou. Nyjah Huston vyrůstal ve striktně rastafariánské rodině. To znamenalo, že měli veganský typ stravování a nechodili do školy. Domácí výuku jim poskytovala jejich matka Kelle Huston.
Otec rodiny, Adeyemi Huston, se věnoval skateboardingu a nutil 5 letého Nyjaha jezdit na skejtu téměř každý den. V roce 2004 koupili jeho rodiče vnitřní skatepark ve městě Woodland, kde Nyjah neustále trénoval až do roku 2006.

Nyjah Huston s otcem


Ve stejném roce se jeho otec zcela spontánně rozhodl přestěhovat s celou svojí rodinou do Portorika. Což způsobilo problémy se sponzorem Element Skateboards, protože se Nyjah nemohl nadále aktivně účastnit natáčení propagačních skejtových videí. Během života v Portoriku se rodiče rozešli a matka se společně s jeho sourozenci vrátila zpět do Kalifornie. Nicméně Nyjah musel v Portoriku zůstat se svým otcem, který mu v té době dělal manažera a kameramana. Nyjah Huston svojí matku neviděl více než rok, tedy do okamžiku než se rozhodla svého manžela dohnat k soudu a nechat se rozvést. Soudce jí vyhověl a Nyjah nakonec připadl do její péče a vrátil se do Kalifornie.

Sponzoři, podnikání a závody

Nyjah Huston na sebe poprvé strhnul pozornost, když podepsal sponzorskou smlouvu a přidal se do týmu Element Skateboards. Během svého působení v týmu se objevil v mnoha videích, včetně 2 Elementality sérií. Soutěžil také na prestižních závodech Dew Tour a Vans Downtown Showdown. Nakonec se však v roce 2009 rozhodl založit firmu I&I, specializovanou na výrobu skateboardových desek a Element opustil.

Nyjah Huston Element

I&I vydržela fungovat zhruba 2 roky, stejně tak jako tým, který se skládal z Nyjaha Hustona, Richarda Jeffersona a Anthonyho Williamse. Samozřejmě probíhala snaha o propagaci firmy skrze reklamu v magazínech a natáčení videí, ale nepodařilo se jí udržet.

Poté co se Nyjahův podnikatelský záměr příliš nezdařil se vrátil zpět do Elementu a v roce 2011 vydal sólo video s názvem Rise & Shine, které bylo možné koupit na iTunes a později získalo ocenění “Best Video Part” od Transworld skateboardového magazínu. Během tohoto období se Nyjah Huston stal týmovým jezdcem DC Shoes. Získal tedy poprvé za svou kariéru sponzora obuvi, což bylo u profesionálního skateboardisty jeho úrovně až nezvykle pozdě.

Nyjah Huston Rise and Shine

Nejvyšší prize money v historii

V roce 2013 proběhla v Brazílii soutěž X Games Street League, na které Nyjah Huston získal zlatou medaily a podle časopisu Transworld za výhru obdržel největší prize money v historii skateboardingu. V květnu roku 2013 DC Shoes představila první Nyjahův promodel bot s názvem “Nyjah Huston Singarure Shoe”, který byl propagován pomocí videa, kde Nyjah vrací trik na ikonickém spotu Hollywood High School v LA.

Nyjah Huston X Games Brazil

Nyjah Huston se také v roce 2013 vyjádřil v Thrasher magazínu k ženskému skateboardingu ve smyslu, že některé holky sice skejtovat umí, ale obecně si myslí, že skateboarding není sport pro ženy. Za toto prohlášení se později omluvil.

Nyjah Huston citát


Huston se v roce 2013 účastnil Kimberley Diamond Cupu v Jižní Africe, ten se konal 28. - 29. září a za výhru obdržel 1 milion jihoafrický randů, což je v přepočtu na koruny něco málo přes 1 400 000,-

Olympiáda

Nyjah Huston se kvalifikoval do olympijského týmu Spojených států v disciplíně street na olympijské hry v Tokiu. Dostal se až do finále, ale nakonec se mu nepodařilo získat medaili.

Nyjah Huston Tokyo

 

Sponzorství

K lednu 2021 má Nyjah Huston následující sponzory: Nike SB, Diamond Supply Co., Monster Energy, Social CBD, Doritos, Mob Grip, Mountain Dew, Urban Plates a Adapt Technology. A skrze sociální sítě vydal oznámení, že již není u Element Skateboards.

Videohry

Nyjah Huston se objevuje jako postava ve videohrách: Tony Hawk's Project 8, Tony Hawk's Proving Ground, Tony Hawk: Ride, Tony Hawk's Pro Skater HD a Tony Hawk's Pro Skater 5.
Také je jako postava ve hře Tony Hawk's Pro Skater 1+2, což je remake původních dílů z roku 1999.

Let It Flow

Let It Flow je charitativní organizace, kterou Nyjah Huston založil se svou matkou Kelle Houston v roce 2008. Jejím cílem je zajistit čistou a dostupnou vodu lidem v nouzi. Po jejich osobních zkušenostech z Portorika, začali prodávat znovupoužitelné lahve na vodu na místních farmářských trzích a od prosince 2012 staví studny na čistou vodu, opravují stávající studny, které jsou nefunkční a staví hygienické stanice pro lidi, přičemž první z nich byla postavena v Etiopii.

Let it Flow Nyjah Huston
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY