Maxim Habanec začal jezdit na skejtu v 5 letech. Ještě v dobách, kdy skateboarding v Čechách nebyl úplně populární a veřejnost nevnímala tento sport příliš pozitivně. To se projevovalo např. ve škole, učitelé ho nechtěli uvolňovat na závody a dávali mu to jaksepatří sežrat. Rodiče naštěstí měli pro sport pochopení a pod “falešnými” omluvenkami umožňovali Maxovi dělat to co ho nejvíc bavilo a nabírat zkušenosti závoděním.

Maxim Habanec - začátky na skejtu

První zahraniční závod

Netrvalo dlouho a po pár návštěvách skateparku si malého Maxe vzali pod křídla starší kluci, kteří již delší dobu aktivně jezdili, takže s nimi mohl trávit čas a učit se nové věci. Díky tomu se ve 13 letech dostal na svůj první zahraniční závod v Itálii, kam se právě dostal s partou svých starších kamarádů. Podařilo se mu zvítězit a na tehdejší poměry si domů přivezl solidní prize money v hodnotě 3000 €. To mu v takhle brzkém věku otevřelo možnost cestovat po dalších evropských závodech a svůj začátek “kariéry” si z velké části financovat sám.

Úspěchy na domácí scéně

V 17 letech se stal Mistrem České republiky ve skateboardingu. O rok později za sebou nechal 2 brazilské soupeře a jako první Čech vyhrál Mystic Sk8 Cup na pražské Štvanici, což byl obrovský úspěch pro celou českou skateboardingovou komunitu. Od roku 2011 (rok po vítězství na Mysticu) se stal sponzorovaným jezdcem Red Bull. Během následujících několika let se mu dařilo vyhrávat jak na domácím poli, tak i v zahraničí (např. Grand Prix Beroun, Mistrovství ČR, Vans Shop Riot, Lines of Bielawa, Back To Streets a další). V roce 2015 se mu opět podařilo vyhrát Mystic Sk8 Cup a v těsném závěsu za ním skončil na druhém místě Martin Pek.

Mystic Sk8 Cup 2015

Projekt Skate of Mind

Skate of Mind 1

V roce 2016 vychází 7 dílná sportovně-cestovatelská série Skate of Mind. Pilotní díl z Barcelony měl skvělé ohlasy, což přimělo Maxe procestovat další evropské metropole a podělit se tak s diváky o zajímavá místa, která se na skejtu rozhodně vyplatí navštívit. Celá první série je dostupná na YouTube kanále Maxima Habance.

Skate of Mind 2

Následovalo pokračování v podobě krátkého 40 minutového filmu s názvem Skate of Mind 2. Tento projekt byl již mnohem ambicióznější a tak se Max v doprovodu Jirky Hronka vydal do Ruska, Thajska a Tchaj-Wanu.

Skate of Mind 3

V roce 2018 Maxim vydává film Skate of Mind 3 s podtitulem “Cesta kolem světa”. Natáčení se zúčastnil David Luu, Martin Pek a Daniel Rahman společně s Martinem “Flashem” Štemberou za kamerou a Lukášem Wagneterem v roli fotografa. Natáčení celkem zabralo 55 dní, navštívili přitom více než 15 měst po celém světě (L.A., Tokio, Londýn, Hongkong, Dubaj, atd.) a Skate of Mind 3 se tak stalo nejsledovanějším videem na Maxově kanále.

Spolupráce s Theeve Trucks

Díky úspěchu celého projektu Skate of Mind se Maxovi podařilo ve spolupráci s americkou firmou Theeve vytvořit vlastní trucky a to hned 2 najednou. První variantou je promodel CSX Maxim Habanec V3 a tou druhou CSX Skate of Mind V3. Obě varianty, jak už sám název napovídá, vycházejí ze základního, prověřeného modelu Theeve CSX.

Theeve CSX Maxim Habanec V3

Red Bull MaxSpace

Za úzké spolupráce s Red Bullem se Maxovi v roce 2018 také povedlo otevřít svůj vlastní krytý skatepark MaxSpace, který si sám dle svých představ navrhl. V zahraničí samozřejmě byly podobné projekty zcela běžné, téměř každý světoznámý skateboardista má svůj soukromý skatepark, aby mohl kdykoliv trénovat, ale v Čechách to do té chvíle byl jenom bláznivý sen, který se nakonec stal skutečností. Aktuálně slouží skatepark především jako tréninkové středisko Maxima Habance, pořádají se zde příležitostně různé akce a také workshopy ve spolupráci s Honzou Navrátilem.

Red Bull - Maxspace

Olympiáda v Tokiu

V roce 2019 se Max snažil probojovat až na Olympiádu. Kvalifikační závod v Římě, kde se konalo mistrovství světa mu bohužel nevyšel a v celkovém žebříčku skončil na 26. místě. Do Tokia se dostalo pouze 20 nejlepších jezdců, takže mu tahle šance o vlásek unikla. 

Get Lost

V roce 2020 nebylo možné nikam pořádně vycestovat a tak se myšlenka nad dalším plnohodnotným pokračováním Skate of Mind rozplynula. Max se proto uchýlil k natáčení nového street partu v Praze. Z toho se však nakonec za účasti Honzy Navrátila a Dana Rahmana stalo skate video s názvem Get Lost, které vyšlo začátkem roku 2021.

Světová špička v MaxSpace

V rámci Red Bull Drop In Tour se v roce 2022 do Max Space podívala světová špička skateboardingu v čele s Ryanem Shecklerem. Další za zmínku rozhodně stojí Jamie Foy, Felipe Gustavo nebo Leticia Bufoni.



Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY