Letos měl nastat historický moment pro skateboarding. Poprvé se s ním totiž setkáme na olympijských hrách, konkrétně v Tokiu, hlavním městě Japonska. Vzhledem k nepředvídatelné situaci způsobené šířením koronaviru COVID-19, jenž postihl podstatnou část naší planety, si na olympiádu ještě musíme počkat.

Prezident Mezinárodního Olympijského Výboru Thomas Bach spolu s japonským premiérem Šinzem Abem, federací a pořadateli oznámili posunutí her na následující rok 2021. K tomuto rozhodnutí došli na březnové konferenci. Cílem je především zajistit zdraví sportovců a všech zúčastněných, podporovat omezení viru a také chránit zájmy sportovců a olympijského sportu s ohledem na mezinárodní sportovní kalendář. To s sebou však nese obrovské náklady v řádu stovek milionů dolarů spojené se smlouvami na rok 2020.

Jak to ovlivní samotné sportovce?

Ať to člověk cítí jakkoliv, přesun olympiády o další rok je zkrátka nevyhnutelný. Poctivá příprava tak může nadále pokračovat. Jak se zdá, nejspíš se tak vrátíme ke kořenům skateboardingu, tedy k ježdění v ulicích, což má taky své kouzlo a něco do sebe. Craness team rider Maxim Habanec se tak rozhodl věnovat natáčení na streetu.

Vše je zatím ve hvězdách

Situace se mění každým dnem a proto nelze s jistotou říci, co bude dál. O dalších krocích ohledně této události se dozvíme postupem času. Přece jen zde existuje i myšlenka o zrušení disciplíny. O novinkách vás budeme nadále informovat.

Jak probíhá kvalifikace a jakým systémem se závod pojede?

Nejdůležitějším faktorem pro kvalifikaci je světový žebříček. Každý skater postupně sbírá body v sérii několika závodů s tím, že se zohledňují dvě nejvyšší umístění z předchozího roku. Součástí je mimo jiné Mistrovství České Republiky, která se tradičně koná na pražské Štvanici.

Kdo bude proti sobě soupeřit?

Podmínkou pro výběr jednotlivých jezdců je účast maximálně tří lidí z každé země a minimálně jednoho zástupce z každého kontinentu. Celkový počet skaterů je limitován na pouhých dvacet nejlepších z jednotlivých disciplín. A jak je na tom česká posádka? Největší šanci dostat se na tuto soutěž má po započtení kvót Maxim Habanec.

Jak bude závod probíhat?

Závod bude rozdělen do dvou (respektive čtyř) základních kategorií, a to na muže a ženy. Ti si to rozdají ve dvou disciplínách - street a park (známé jako bowl). Systém bude stejný jako známe z oblíbené a všem dobře známé série Street League. V úvodu se pojedou dvě jízdy a následně pět samostatných best tricků. Konečný výsledek vznikne součtem 4 nejvyšších hodnocení z celkových sedmi. O bodování se bude starat oficiální mezinárodní skateboardingová komise. Podoba skateparku nebude předem představena do začátku konání samotné soutěže.

Přesný kalendář dosud není znám, ale pokud by data zůstaly stejné i pro další rok, přikládáme následující tabulku pro přehled.

Datum Stav
31.05.2021 Konec bodování pro kvalifikaci na OH
01.06.2021 Zveřejnění výsledků a informování olympijskou komisí o kvótech
15.06.2021 Potvrzení přidělení kvót pro World Skate
06.07.2021 Deadline vstupů na olympijské hry v Tokiu 2020
24. 7. - 9. 8. 2021 Olympijské hry v Tokiu 2020
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY