Griptape, ve zkratce grip, je základním komponentem při výměně desky nebo montování celého vašeho skate kompletu. Je to druh smirkového papíru, který je umístěn na svrchní straně prkna. Prodává se v různých barevných a jiných designových provedeních. Běžný arch gripu určený pro skateboarding má rozměry 9 x 33 palců (22.8 cm x 83.8 cm). Jeho velikost tak ideálně sedí na velikost prkna. Pomáhá zlepšovat stabilitu, udržovat postavení nohou a díky němu je skejtr schopný se dostat do vzduchu a odjíždět triky. Jeho nalepení pro začátečníky nemusí být zcela jednoduché, a tak jsme se rozhodli poradit Vám, jak na to. Můžete se podívat na krátké video nebo sepsaný návod níže.

Co je k nalepení gripu potřeba? Skate deska, griptape, nůž s odlamovací čepelí/žiletka, ostrý předmět (nůž, jehla), kovové nářadí (šroubovák, speciální skate tool nebo truck), malý šroubovák nebo šroubky na trucky.

1. Odlepte hladkou spodní část gripu a opatrně přiložte grip na přední a zadní část (nose a tail) desky. Při pohledu shora dejte pozor, aby okraje prkna nevyčnívaly ven. 

2. Přitiskněte prsty grip uprostřed desky směrem dolů a postupně na něj tlačte na jednu i druhou stranu skejta.

3. Využijte druhou nevyužitou část hladkého papíru, položte jej na grip a klouzavými pohyby rukou směrem od středu jej přitlačte.

4. V některých částech se přesto mohou vytvořit vzduchové bubliny. Těch se zbavíte propíchnutím těchto míst pomocí ostrého předmětu (nůž, jehla).

5. Grip si nejprve nařízněte na obou stranách desky, nejlépe ve výšce umístění trucků. Pro vyznačení hran desky můžete využít spodní část trucku (hanger), skate tool, šroubovák nebo jiné kovové nářadí.

6. Části gripu, které sahají za vyznačenou linii, odlepte nahoru, aby jste byli připraveni na řez. Máte pak jistotu přesného řezu.

7. K řezání využijte žiletku nebo kobercový nůž s odlamovací čepelí. Začněte na nejdelší straně desky a pokračujte plynulým pohybem směrem k sobě. Na nosu a tailu si druhou rukou přidržujte okraje gripu.

8. Zbytky odřezků gripu nevyhazujte. Slepte dvě strany k sobě a použijte k vyhlazení nerovností na hranách prkna.

9. K propíchnutí dírek na šroubky sáhněte po menším šroubováku nebo samotných šroubkách, které vytlačíte na druhou stranu pomocí trucku.

10. A je hotovo! Teď už jen stačí namontovat skate desku k ostatním komponentům a jde se jezdit.


Rada na závěr
Pokud se vám často špiní grip můžete použít čističe gripu, které fungují podobně jako guma na papír, vejdou se bez problému do kapsy a dokáží zbavit váš grip prachu a nečistot, což se hodí především během podzimních měsíců nebo na jaře, kdy se často mění počasí.

Čištění ložisek

Čištění ložisek opravdu nezabere tolik času, obzvlášť pokud máte Cleanig set, který se hodí jak na údržbu ložisek, tak i čištění gripu. Stačí ložiska navléknout na osičku, oddělit je mezerníky, nalít čistidlo (např. technický benzín) a následně zamíchat a nechat působit pár minut. Pak už jenom zbývá ložiska řádně promazat olejem. Mnozí z Vás pravděpodobně používají klasickou WD-40, která sice krátkodobě funguje, ale rozhodně nemá tak dlouhodobou účinnost jako oleje specializované na ložiska. 

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY