Skateboard na silnici?

Skateboardista je z hlediska zákona považován za chodce, což znamená, že se může zcela legálně pohybovat po chodníku, pokud nepřekročí rychlost 6 km/h a zároveň neohrožuje ostatní kolemjdoucí. Kromě toho má výhodu v tom, že narozdíl od chodce smí využívat cyklostezky a také jízdní pruh pro cyklisty.

Pokud však silnice nemá vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, který byste na skejtu mohli využít, je klasická jízda na skateboardu v pravém pruhu silnice nelegální. Je tady však výjimka, která nastává pokud není k dispozici chodník nebo je z jakéhokoli důvodu neschůdný. V tomto případě můžete jet na skateboardu po silnici legálně, ale pouze při levém okraji vozovky, jako byste byli chodci. (nedoporučujeme)

Stejně tak se na skateboardu můžete legálně pohybovat na veřejném prostranství. To je takový prostor (např. ulice, náměstí, parky), který je přístupný veřejnosti a velmi často je vlastněn obcí/státem.

Skateboard na silnici

Elektro-skateboard

Osobní technický prostředek je: „osobní přepravník se samovyvažovacím zařízením, nebo obdobné zařízení“. Tento termín vznikl především pro vozítka segway, nicméně nebylo specifikováno jaké další prostředky by měly do této kategorie spadat.

Můžeme tedy pouze předpokládat, že elektro-skateboard se řadí mezi “osobní technické prostředky” jakožto “obdobné zařízení”, protože má velmi podobné znaky jako segway:

  • slouží osobní přepravě (max. 1 pasažér)
  • má elektrický pohon
  • max. rychlost 20 - 40 km/h
  • výkon 0,5 - 1 kW
  • nízká hmotnost vozidla (cca 7 kg)

A platí pro něj prakticky stejná pravidla jako pro klasický skateboard, tzn. můžete jezdit po chodníku, stezce pro chodce, stezce pro chodce a cyklisty nebo pěších a obytných zónách. Na stezce, která je výhradně pro cyklisty byste se správně z hlediska zákona pohybovat neměli.

Abychom to uzavřeli, ačkoli je legislativa poměrně striktní, všichni víme jak vypadá realita. Proto jezděte s rozumem, berte ohled na ostatní a nebudete mít zbytečné problémy. A pokud vyrazíte se skateboardem na silnici, tak si hlavně dávejte pozor!

 

-----> Můžete si vzít skateboard s sebou do letadla? <-----

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY