Skateboard pro děti nebo dospělé?

U starších dětí ve věku 12 nebo 13 let je jasnou volbou klasický skateboard na kterém jezdí i dospělí. Ale jak to je u dětí, kterým je třeba 5 let? Je lepší koupit malý skateboard pro děti nebo rovnou začít na velkém skateboardu?

Skateboardy pro děti

Na trhu je velké množství skateboardů pro děti, velmi často jsou však tyto skateboardy složené z nekvalitních součástek a jedinou pozitivní věcí může být líbivý design s oblíbeným superhrdinou či motivem dětského seriálu nebo filmu.

Skateboardy pro děti mívají nekvalitní kolečka, které nejsou vyrobené z polyurethanu, tak jak jsme normálně zvyklý. Ty jsou pak extrémně měkká a to z toho důvodu, že jejich vnitřek je vycpaný různými druhy materiálu, takže skateboard mizerně jezdí. viz. obrázek ->

V horším případě mají plastové trucky, které umožňují na skateboardu zatáčet a v tom lepším se jedná o méně kvalitní slitinu kovu.

Nakonec samotná deska, která v žádném případě není z kanadského javoru a mnohdy postrádá jakékoliv zakřivení, takže se na ní nedají učit ani žádné triky.

Obecně tedy nemůžeme takový komplet doporučit, byť může být za příznivou cenu, ale jak už jsme se několikrát sami přesvědčili, je to skutečně na úkor kvality a celkového požitku z jízdy, což může ve finále děti úplně odradit.

Jaký skateboard tedy vybrat?

Při výběru dětského skateboardu je důležité zohlednit především výšku dítěte, která nám pomůže zvolit ideální velikost desky:

Děti ve věku 3-5 let:

Výška: 90 - 110 cm
Šířka desky: 6.5" - 7"
Délka desky: cca 28"

Děti ve věku 5-7 let:

Výška: 110 - 125 cm
Šířka desky: 7" - 7.5"
Délka desky: cca 29"

Děti ve věku 8-10 let:

Výška: 125 cm - 140 cm
Šířka desky: 7.5" - 8"
Délka desky: cca 30"

Děti ve věku 11-12 let:

Výška: 140 cm a více
Šířka desky: 8" a více
Délka desky: 30" - 32”

Zbylé součástky, jako jsou např. trucky, vybíráme podle zvolené šířky desky. Velikost a tvrdost koleček zase s ohledem na povrch po kterém se dítě bude nejčastěji pohybovat. Detailní návod jak všechny zbylé součástky vybrat správně najdete zde: “Jak vybrat skateboard?”.

Bez ohledu na to, zda si zvolíte hotový skate komplet nebo upřednostníte výběr jednotlivých součástek, doporučujeme se vyhnout nákupu skateboardu v obchodech se sportovním vybavením nebo ze supermaketu. Dost často se bohužel jedná o komplety s nekvalitní deskou, trucky a kolečky.

Testujeme skateboardy

Test skejtu za 500 Kč

Koupit kvalitní skateboard pro děti je problematické. Zpravidla je najdete v obchodech se sportovními potřebami, což nezní vůbec špatně, ale opak je pravdou. Přívětivá cena takových kompletů jde totiž bohužel ruku v ruce s jejich nekvalitním provedením.

Test skejtu za 2000 kč

Ani skateboard komplety kolem 2000 Kč nejsou zárukou kvality. Vždy se najde alespoň 1 věc na které se výrobce snažil ušetřit a kazí celkový dojem ze skateboardu. Nevyhneme se ani klasickému nešvaru, kdy je deska zabalená v igelitu, který po stržení zůstává v oblasti šroubků a pod truckami.

Test skejtu za 2590 Kč

Komplet Am představuje nejlepší poměr kvality a ceny. Základem je deska dle vašeho výběru ze sedmi vrstvého javoru, stříbrné trucky Solid a bíla kola Solid o velikosi 52mm. Součástky jsou kompatibilní i s dalšími komplety. Není tedy problém namontovat větší kolečka a udělat si z něj třeba cruiser na pohodlné ježdění po okolí.