Velikost (průměr) koleček

Průměr koleček je jedním z faktorů, který ovlivňuje celkovou rychlost jízdy. Menší kolečka jsou obecně pomalejší a hodí se především na hladký povrch. Největší výhodou koleček s malým průměrem je jejich nízká hmotnost. Díky tomu mohou skejťáci snadněji provádět triky a vyskočit o něco víš než s většími a těžšími kolečky. Jsou tedy naprosto ideální na street nebo do skateparku a představují nedílnou součást všech kompletů Am a Pro.

Pokud skateboard primárně využíváte jako dopravní prostředek nebo jenom rádi jezdíte po okolí, je vhodné sáhnout po větších kolečkách. Díky jejich velikosti se mnohem lépe dokážou vypořádat s nerovným povrchem a přejedou i kdejaký kamínek. Zároveň jste schopni dosáhnout vyšší rychlosti a máte mnohem lepší stabilitu při jízdě, takže se perfektně hodí na cruiser.

Velikost kolečka na skateboard

  • 50-53 mm Malá kolečka ideální na street nebo do skateparku
  • 54-59 mm Univerzální kolečka, které představují dobrý kompromis
  • 60 mm + Vhodné na delší projíždky i po horším povrchu

Tvrdost koleček

Tvrdost koleček bývá označována dvoucifernou až trojcifernou číslovkou a písmenem "A", čím vyšší číslo, tím tvrdší jsou kolečka. Nejčastější stupnice tvrdosti je ta "áčková" (např. 99a), ale u některých výrobců se můžete setkat i s "béčkovou" stupnicí. Ta je posunutá o 20 jednotek tvrdosti dolů, což znamená, že kolečka s tvrdostí 80b jsou ve skutečnosti ekvivalentem 100a. 

Obecně platí, že čím tvrdší kolečka máte, tím pojedete rychleji. Ty měkčí naopak poskytují komfortnější jízdu, která je sice o trošku pomalejší, ale za to máte mnohem lepší přilnavost a můžete se na ně spolehnout při ostrém průjezdu zatáčkou.
Tvrdost kolečka na skateboard

Tvar koleček a kontaktní plocha

Kontaktní plocha je u koleček velice důležitá. V první řadě vám budou širší kolečka lépe držet na silnici a za druhé se vaše váha rozloží na mnohem větší plochu. Díky tomu se kolečka pod vaší váhou tolik nestlačí (nezdeformují) a nebude na ně působit tak velký odpor, což ve finále vede k rychlejší jízdě.

Šířka kolečka na skateboard

Míru kontaktní plochy ovlivňuje i tvar koleček. Skateboardová kolečka se zaoblenou hranou mají menší kontakt s vozovkou než ty s ostřejší hranou.

Tvar koleček také hraje svou roli. Jedny z nejlepších koleček na trhu Bones STF jsou dostupné dokonce v 6 různých tvarech, přičemž každý z nich vyniká v jiné sféře skateboardingu.

Tvar kolečka na skateboard

Shrnutí

  • 50-60 mm 95-101a

    Tento typ koleček je nejlepší pro jízdu ve skateparku nebo na street. Kolečka jsou lehká, takže s nimi jde snadněji vyskočit a provádět triky. Na hladkém povrchu jsou poměrně rychlá a lehce provedete power slide pro případné přibrždění. (street, bowl, skatepark)

 

  • 54-60 mm 78-90a

    Jedná se o měkčí kolečka, které bývají o něco větší než ty streetové. Poskytují komfortnější jízdu na nerovném povrchu a zvládnou přejet menší kamínky. Ideální kolečka pro váš skateboard pokud se chcete pohodlně svézt a sem tam udělat i nějaký trik.

 

  • 60-75 mm 75-85a

    Největší a zároveň nejměkčí kolečka. Poradí si i s tím nejhorším povrchem a perfektně drží při průjezdu zatáčkou. V této kategorii koleček najdete to pravé pro slidování, downhill nebo třeba poklidnou jízdu v parku.
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY