Složit skateboard není žádná věda a každý správný skejťák by si měl rozhodně svůj první skejt sestavit sám. Není to nic těžkého, pojďme na to.

Instruktážní video od Maxima Habance

Max vám v krátkém 4 minutovém videu ukáže jak jednoduše sestavit skateboard. Hned pod videem se nachází seznam věcí, které pro zdárné složení skateboardu budte potřebovat, takže si vše v klidu nachystejte a můžete se do toho pustit. 

Co budete potřebovat k sestavení skateboardu?

  • Skate komplet
    tzn. desku na skate, griptape, trucky, kolečka, ložiska, matičky a šroubky
  • Nářadí
    buď máte skate tool, kde je vše v jednom nebo si musíte sehnat potřebné klíče (10, 13 a 14 mm), pak imbus nebo křížový šroubovák a nůž (ten platí i pro skate tool)
  • Pracovní plocha
    ideálně stůl, kde se vám bude dobře manipulovat s deskou a můžete si tam vše vyskládat a připravit

Montování skateboardu

Potom co si vše nachystáte se můžeme vrhnout na samotné skládání skateboardu.

1) Nalepení gripu na skate desku

Lepení gripu je vždy na prvním místě, vyhnete se tím časté začátečnické chybě, kterou většina lidí dělá. Nejdříve si složí skateboard a úplně jako poslední věc si nalepí grip, jenže tím si překryjí šroubky a skejt nejde jednoduše rozebrat, např. při výměně desky. nebo trucků. Ukážeme si tedy ten správný postup.

Přichystáte si desku, vezmete do ruky griptape a odlepíte ho. Dávejte si pozor, aby se vám neslepil dohromady nebo se k něčemu nepřilepil.

Grip pak položíte na nose a na tail (což je přední a zadní část desky) a zeshora kontrolujete, aby vám grip zakrýval desku po celé její délce.

Lepení gripu na skateboard


Uprostřed grip přitlačíte objema rukama k desce a postupně celou dlaní přitlačujete i zbytek gripu, nejdříve na jednu stranu a pak na druhou.

2) Příprava na ořezávání griptapu

V místech ohybu desky si griptape nařízněte nožem, celkem tedy na 4 místech.

Ořezávání griptapu na skateboard


Jakmile budete mít grip naříznutý, použijte tupou hranu nože (případně šroubovák nebo imbus) k tomu, abyste si zvýraznili hrany desky po celém jejím obvodu a lépe se vám grip odřezával.

Lepení gripu na skateboard

3) Oříznutí gripu a začištění

Desku si položte na hranu stolu, nůž přiložíte k desce v náklonu zhruba 45° a táhnete směrem k sobě. Ano, nikdy byste neměli řezat/krájet nožem směrem k sobě, ale tohle je výjimka.

Oříznutí gripu na skate


Nemusíte mít nijak zvlášť ostrý nůž, to by naopak mohla být nevýhoda a omylem byste si třeba zajeli ostřím do kraje samotné desky.

Odřezky gripu zatím nevyhazujte, použijeme je na začištění stran po obvodu desky.

Začištění gripu na skate

4) Děrování griptapu na šroubky

Pomocí šroubků si ze strany, kde je design desky, naznačíte, kde mají být v gripu dírky. Desku si pak otočíte a špičkou nože si vyznačené místa prodiravíte a prostrčíte šroubky.

Skládání skateboardu

5) Montáž trucků

Potom stačí nasadit trucky, nezapomínejte, že kingpin (to je ta velká matička) směřuje vždy ke středu desky.

Skládání skateboardu


Pak už jenom utáhnete 8 matiček a trucky máte nachystané pro montáž koleček.

 6) Namontování koleček

Sundáte si matičky a malé vymezovací kroužky necháte na osách trucků, ty slouží k tomu, aby mezi kolečkem a truckem byla malá vůle.

Další věc kterou musíte udělat, je vložit ložiska do koleček. To uděláte úplně jednoduše. Ložisko nasadíte na osu trucku (viz. obrázek níže), následně přiložíte kolečko a pořádně zatlačíte. Potom kolečko s nasazeným ložiskem vyndáte, na osu dáte druhé ložisko a opět ho o truck zatlačíte do kolečka. Postup opakujte i pro další 3 kolečka.

Montáž skate kompletu

Až budete mít ložiska v kolečkách, stačí je už jenom nasadit na osy trucků a utáhnout matičky. Nemusíte je utahovat úplně nadoraz, kolečka by měly mít trochu vůli a můžou se klidně trochu hýbat do stran, díky tomu se pak točí tak jak mají.
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY