Ollie je jedním z nejjednodušších a nejdůležitějších triků ve skateboardingu. Vymyslel ho samotný Rodney Mullen, který je dodnes považován za nejlepšího freestyle skateboardistu všech dob a také inventora několika desítek dalších skejtových triků, jenž zásadně ovlivnily dnešní podobu street skateboardingu.

Ollie představuje naprostý základ pro drtivou většinu triků, při kterých se skejtr společně s deskou odlepuje od země. Ať už se jedná o různé variace flipů, grindů či slidů, zvládat perfektně ollie je zkrátka nezbytné. 

Ollie krok za krokem

Pojďme se tedy podívat na jednotlivé kroky, které vám pomohou ollie lépe pochopit a doufejme i bez problému zvládnout, začneme samotným postojem.

1. Pozice nohou

Zadní nohu byste měli mít na tailu skate desky a přední noha by se měla nacházet před předními šroubky.
Jak se naučit ollie

2. Odražení od země

Potom je důležité rychle přenést váhu na zadní nohu, praštit tailem o zem a v tom okamžiku se zadní nohou odrazit a zároveň špičkou přední nohy táhnout po gripu směrem nahoru.

Jak se naučit Ollie?

3. Dopad na zem

Díky tomu společně s sebou do vzduchu vezmete i váš skateboard a pak už jen dopadnete zpátky na zem, ideálně nohami přímo na šroubky. Budete tak připraveni pokračovat v jízdě s maximální možnou stabilitou.

Tipy a instruktážní video

Samozřejmě, naučit se ollie může chvíli trvat, nesmíte se však vzdávat předčasně. Klidně si dejte delší pauzu nebo se k učení vraťte až další den. Dřív nebo později se ollie zvládne naučit úplně každý. 

Určitě nedoporučujeme učit se ollie při jízdě. Lepší je stát na místě a na takovém povrchu, kde vám skate nebude zbytečně podjíždět pod nohami (např. zámková dlažba nebo trávník). Jakmile si osvojíte ollie z místa, můžete začít trénovat přeskakování menších překážek za jízdy.

Naučit se ollie můžete také v Maxově instruktážním videu:
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY