Kolébkou skateboardingu byla od počátku svého zrodu ulice. Postupem času se ale začala formovat i jeho druhá podoba. Po dlouhých debatách a můžeme říct i rozporech v této komunitě lidí přišel zásadní přelom, který znamenal vstup skateboardingu na samotnou olympiádu. Touto cestou se vydal také náš přední český rider Maxim Habanec, stojící za založením skateshopu Craness.

Dostat se na olympijské hry v Tokiu ovšem není zdaleka jednoduché. Rozmach skejtování se totiž dostává do většího povědomí veřejnosti, což znamená příchod nových a motivovanějších talentů. Tento oříšek by chtěl rozlousknout, a splnit si tak svůj sen, také Max. Posledních pár let se aktivně věnuje soutěžením na závodech po celém světě, odkud si doposud přivezl pár úctyhodných umístění.

Jak se dostat na olympiádu?

Klíčovým faktorem pro kvalifikaci je světový žebříček, z něhož postupuje pouze nejlepší dvacítka jezdců z každé disciplíny (street a bowl). Každý skater sbírá své body v sérii několika závodů s tím, že se zohledňují také umístění z loňského roku 2019. Součástí je mimo jiné Mistrovství České Republiky, která se každoročně koná na pražské Štvanici. Po sezóně 2019 se Maxim nachází na 41. místě a na 63. fleku jeho kámoš Martin Pek.

Naděje umírá poslední

Právě odstartovala nová sezóna, ze které se bude počítat top pět výsledků. Podmínkou pro výběr jednotlivých riderů je účast maximálně tří lidí z každé země a minimálně jednoho zástupce z každého kontinentu. Tato skutečnost by mohla pomoci českým želízkům přiblížit se kvalifikaci. Po započtení kvót je pro Maxe situace mnohem nadějnější. Nejlepší skejtovou základnu však najdeme v USA, Brazílii a Japonsku.

Do Kalifornie za perfektními podmínkami pro skateboarding

Jistě se většina z nás shodne na tom, že zámoří je ideálním místem pro posunu vašich možností a zlepšení skejtových skills. Příležitost odcestovat do slunné Kalifornie vzal Maxim opravdu vážně a skočil do toho rovnou po hlavě. Dva měsíce tvrdého tréningu u zkušených kondičních trenérů a fyzioterapeutů v centrále Red Bullu, celková atmosféra a ježdění nejen v dokonalých skateparcích, ale i na streetu. Prostředí škol je totiž pro ježdění jako dělané. To dalo vzniknout video projektu s názvem "CALIFORNIA ROLL". Tento dvouměsíční pobyt zmapoval kameraman Martin "Flash" Štembera, stojící za oblíbenou sérií Skate of Mind. První ze tří epizod je tady.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY