Daewon Song se narodil 19. února 1975 v Jižní Koreji. Do USA se dostal ještě jako malý chlapec a první rok strávil u babičky na Havaji, potom se přestěhovali na jih Kalifornie do města Gardena. Daewona a jeho bratra musela vychovávat jejich starší sestra, kvůli otřesnému vztahu jejich rodičů. V rozhovoru pro The Skateboard Mag otevřeně promluvil o domácích potyčkách rodičů, výjezdech policie i postřelení otce.

Se skateboardingem začal v období, kdy jeho rodiče žili odděleně, tehdy mu bylo 14 let a dostal svůj první skejt. Zanedlouho získal i sponzoring od lokálního skateshopu ze South Bay v Los Angeles. V tomto věku se u něj také projevilo umělecké nadání, vyhrával soutěže a angažoval se na poli komerčního umění. K této éře života se v roce 2005 vyjádřil v jednom z rozhovorů takto:

"Znáte asijské rodiče, jsou poměrně dost nároční. Chtějí aby z vás ideálně vyrostl doktor nebo třeba hlavní pianista v nějakém orchestru. Jako malý jsem se dost věnoval umění a vyhrál mnoho cen, takže si rodiče mysleli, že se tomu budu věnovat i nadále. Pak jsem ale začal jezdit na skejtu a dostávat věci od sponzorů zadarmo. Rodiče vyšililovali, že jim snad kradu peníze a nechápali odkud ty věci beru."

Daewon Song chodil do školy na 135th Street v Gardeně, která neměla příliš dobrou reputaci, především z toho důvodu, že v okolí operovali gangy. Odtud se patrně bere i inspirace jednoho z designů na skate desce.

Daewon Song Skate deck
"V našem sousedství byl skateboarding jeden čas extrémně populární, pak to pozvolna začalo upadat až jsem ve finále zbyl úplně sám. Hodně kluků přestalo z ničeho nic jezdit, jednoho zastřelili, jeden zase sprejoval na dálnici a umřel při tom. Moji kamarádi se v tu dobu stýkali se špatnými lidmi a já si řekl, že se za všech okolností budu držet skateboardingu. Tehdy jsem ale nemyslel na nějakou kariéru, byla to čistě jenom zábava po škole. Skateboarding se od té doby hrozně změnil, je tady hodně dětí, který začínaj jezdit jenom kvůli tomu, aby získali sponzora. Nám to dřív bylo úplně jedno."

V 16 letech ho začala sponzorovat firma World Industries a byl vidět v mnoha propagačních videích. Ve videu s názvem Love Child (1992) má poprvé natočené jak vrací hardflip. Daewon Song se o svém působení ve World Industries mnohokrát vyjadřoval v rozhovorech. Často skejtoval v jejich indoor skateparku a hodně se během tohoto období sblížil s Rodneym Mullenem, který ho spoustu věcí naučil a byl v roli jeho mentora.

World Industires

V roce 1993 následovalo video New World Order. Dle Songa se skateboarding za pouhý rok mezi vydáním těchto 2 videí neskutečně změnil. Všechno prý začalo být mnohem serióznější. Začali se prosazovat další skateři a když jste chtěli natočit něco nového, tak jste museli vracet mnohem lepší triky než oni. Bylo to tedy o poznání těžší než dřív.

New World Order
Zranění kotníku a pauza od skateboardingu

Daewon Song během rozhovoru pro magazín Jenkem prozradil, že vážně uvažoval nad ukončením své kariéry, kvůli poranění kotníku, které si přivodil v období vydání New World Order. Mezi rokem 1996 - 1997 trávil většinu času na Long Beach v Los Angeles s přítelkyní, které byla členkou gangu Bloods. Zvažoval práci automechanika, ale nakonec se po telefonátu s Rodney Mullenem vrátil ke skateboardingu. 

"Přestal jsem se vídat s holkama a brzy na to jsem po telefonu mluvil s Rodneym, kterému se nedařilo příliš dobře. Bylo to hodně tvrdé probuzení do reality. V tom okamžiku jsem si uvědomil, že zahazuju všechno co pro mě kluci celou tu dobu dělali a cítil jsem se fakt hrozně. Bylo načase, abych jim to začal vracet. Druhý den jsem normálně vstal a začal skejtovat, snažil jsem se dát věci do pořádku. Pak jsme společně s Rodneym začali dělat naše projekty a od té chvíle nám vše perfektně vycházelo."

Matix Clothing a další firmy

V roce 1998 založil Daewon Song a jeho kamarád Tim Gavin firmu s oblečením Matix Clothing. Song byl pověřen vytvářením loga a do týmu se mu podařilo dostat Rodneyho Mullena, Marca Johsnona a JB Gilletta.

Matix company
Poté následovaly 2 pokusy o proražení na poli skateboardových desek, ale žádný z nich neměl dlouhého trvání. První firmu Daewon Song založil po odchodu z World Industries. Deca Skateboards fungovala zhruba 3 roky, posléze se celý tým se rozpadá a každý šel svou cestou. Další pokus s firmou Artafact dopadl podobně, tentokrát však rozpad přišel po necelém roce.

Nakonec společně s Rodneym Mullenem zakládají v roce 2003 firmu Almost Skateboard, která funguje dodnes.

Sponzoři

V únoru 2019 měl Daewon Song následující sponzory: Thank You Skateboards, Matix Clothing, adidas Footwear, Tensor Trucks, Andale Bearings, Mob Griptape, Glassy, Spifire Wheels a Loud Headphones.

Videohry

Daewon Song je hratelným charakterem v mnoha hrách ze série Tonyho Hawka. Také se účastnil "Tony Hawk's Secret Skatepark Tour", při které objížděli náhodné skateparky ve Spojených státech a sloužila jako propagace jedné z videoher.

Daewon Song Tony Hawk's Videogame

Hardware

V roce 2013 během rozhovoru prozradil na čem se mu nejlépe jezdí:

  • 7,7" široká deska
  • 50 mm kolečka
  • přední truck měl pouze se spodním bushingem a 2 washery nahoře

Úspěchy

Daewon Song závodil nerad, sám o sobě říkal, že velmi špatně snášel tlak a nedařilo se mu na soutěžích vracet ani jednodušší triky. Vždy potřeboval mít svůj klid a pak byl schopný dělat neuvěřitelné věci.

V roce 2006 dostal ocenění Skateboardista roku od Thrasher magazínu.

V roce 2014 soutěžil v "2Up" manual contestu, který se konal ve skateparku Berrics. Soupeřil s dalšími 9 vybranými skateboardisty a diváci měli na webových stránkách možnost hlasovat a vybrat vítěze celého contestu. Daewon získal nejvíc hlasů, odnesl si trofej a jako bonus k tomu 10 000 USD.

Daewon Song - manual contest
V roce 2017 se dostal do Skateboardové síně slávy



Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY