Tony Hawk, celým jménem Anthony Frank Hawk, se narodil 12. května roku 1968 (54 let). Jedná se o amerického profesionálního skateboardistu a majitele skateboardové značky Birdhouse, jejíž název je odvozený z přezdívky “Birdman”, kterou si Tony v mládí vysloužil.

Dětství

Vyrůstal v San Diegu a byl nejmladší ze svých 3 sourozenců (2 sestry a bratr).
Ke skateboardingu se Tony Hawk dostal v 9 letech a od samotného začátku měl plnou podporu rodičů. Ti byli pravděpodobně rádi, že se díky sportu vybouří a alespoň tak mírně potlačí svou hyperaktivitu.
K prvním závodům se dostal někdy v 11 letech, kdy udělal skvělý dojem a o pár let později se dostal do teamu Powell Peralta a objevoval se ve videích Bones Brigade.

Tony Hawk Bones Brigade

Hvězda vertikálního skateboardingu

Ve světě skateboardingu se Tony Hawk nejvíce proslavil díky jízdě na vertikální rampě. V roce 1999 provedl jako první na světě otočku o 900° (2,5x otočení kolem své osy) před zraky diváků na X Games. To byl pro něj skutečně obrovský milník, protože se ještě tentýž rok rozhodl ve svých 31 letech ukončit svou profesionální skateboardovou kariéru, nicméně X Games se nadále účastnil až do roku 2003.

Tony Hawk 900 X Games
O 12 let později, tj. v roce 2011, byl stále schopný trik vrátit a dokonce nahrál video na svůj Twitter s komentářem: “Je mi 43 a právě jsem udělal 900”.

27. června 2016 ve věku 48 let, Tony Hawk dokázal, že na to stále má a dokázal odjet otočku o 900°, tentokrát však tvrdil, že již poslední v jeho životě. Vydal o tom na svůj YT kanál video, ve kterém říká, že jeho syn Spencer byl při tom (jako novorozeně), když se mu povedlo trik vrátit úplně poprvé a teď i naposled.

Tony Hawk Tweet
V červenci 2021 se krátce vrátil na kompetitivní scénu, když se účastnil eventu o nejlepší trik na X Games ve vertikální rampě, kde skončil jako 4. z 9 závodníků.

Tony Hawk X Games 2021

Během jeho profesionální kariéry mezi lety 1983 a 2003 se mu podařilo zvítězit na 64 soutěžích. Byl také světovým šampionem Národní Skateboardingové Asociace 12 let v řadě.

Tony Hawk byl za celou svojí kariéru sponzorovaný hned několika firmami. Nejznámější z nich jsou: Birdhouse, Vans, Independent, Bones, Nixon nebo třeba Theeve.

Pozvání do Bílého Domu

Tony Hawk byl pozván v červnu roku 2009 na Den otců k americkému prezidentu Baracku Obamovi do Bílého domu. Díky tomu měl možnost skejtovat po chodbách budovy výkonného úřadu Eisenhowera . Což bylo zároveň úplně poprvé, kdy měl někdo možnost jezdit na skejtu v areálu Bílého domu s oficiálním svolením úředníků.
V roce 2009 byl Tony Hawk uveden do skateboardingové síně slávy.

Tony Hawk Bílý dům

Videohry

V roce 1999 vyšla první videohra s názvem Tony Hawk’s Pro Skater, která byla v době vydání 3. nejprodávanější hrou (přes 350 000 prodaných kopií) na PlayStation 1. Díky tomu také odstartovala celá úspěšná série, která má již 20 dílů, ve kterých jsou kromě Tonyho Hawka i další profi skateři jako Rodney Mullen, Eric Koston, Daewon Song, Ryan Sheckler nebo Paul Rodriguez. Nejnovější díl z roku 2020 je remakem prvních 2, dnes již legendárních titulů.

Tony Hawk's Pro Skater

Zajímavosti

  • Úplně první skejt dostal Tony Hawk od svého staršího bratra. Byl to modrý laminátový skateboard značky Bahne, který se nyní nachází v muzeu Smithsonova institutu.

Tony Hawk Bane skateboard

  • Skatepark Vans Off The Wall na Huntington pláži je nejoblíbenější park Tonyho Hawka.


Huntington skatepark

  • Tony Hawk při jednom z pokusů projet 360° rampu neodhadl rychlost a zlomil si pánev, palec a měl frakturu lebky.

 

  • V roce 2012 proběhl v Indii první skateboardingový event na vertikální rampě, kterého byl Tony Hawk součástí.

 

  • V roce 2015 jako první na světě projel spirálovou rampu.


Tony Hawk Spiral

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY