Pořiďte si správný skateboard

Vyhněte se skateboardům ze supermarketů nebo ochodů se sportovními potřebami, velmi často se jedná o nekvalitní komplety, kde se vždy najde alespoň jedna součástka, na které se výrobce snažil ušetřit. Zároveň se na takovém skateboardu jezdí velice špatně a začátečníka může taková zkušenost úplně odradit od ježdění. Nevyplatí se tedy šetřit a je lepší rovnou pořídit kvalitní skate komplet, který vydrží a jde na něm plnohodnotně jezdit.

Jaký skate komplet vybrat a jaké jsou mezi nimi rozdíly, vám objasní Maxim Habanec ve videu:

Vyberte si vhodné boty

Na skateboardu se samozřejmě dá jezdit i v teniskách, ale učit se v nich nové triky není dobrý nápad. Obyčejné boty totiž zdaleka nevydrží tak dlouho jako boty na skate a akorát byste si své oblíbené tenisky během pár dní kompletně zničili. Zároveň se vám ve skejtových botech bude jezdit mnohem lépe, protože chrání chodidla při dopadech, skvěle přilnou ke gripu a také se v nich snadněji provádějí triky.

Jak se naučit na skateboardu - kvalitní boty

Kolik toho vydrží např. skejtové boty od Vansu se můžete podívat v následujícím videu:

Noste silnější ponožky

Předtím než vyrazíte jezdit, není rozhodně na škodu navléct si silnější ponožky, které vám zakryjí i kotníky. A pokud máte dostatečně dlouhé ponožky, můžete je klidně ohrnout a vytvořit si tak druhou vrstvu v oblasti kotníku. Je to sice malá ochrana, ale lepší než nic, no ne?

Berte si helmu

Většina zkušených skejťáků helmu vůbec nenosí, toho jste si už možná stačili všimnout, to ale neznamená, že by byla zbytečná, právě naopak. Pokud teprve začínáte jezdit, není žádná ostuda nosit helmu. Padat budete opravdu hodně a není nic horšího než si přivodit vážný úraz při vašich prvních okamžicích na skejtu.

Jak se naučit na skateboardu - bezpečná helma

Rozcvičte se a pořádně protáhněte

Skateboarding je sport jako každý jiný a stejně tak jako se před během používá atletická abeceda, je dobré se i před jízdou na skejtu pořádně rozcvičit a předejít tak případným zraněním.

Dříve se o tom příliš nemluvilo, ale značná část profesionálních skateboardistů se celoročně udržuje v kondici nejen samotným ježděním na skejtu. Provádějí silová cvičení především pro zesílení nohou a středu těla, zlepšují svou mobilitu a vytrvalost, aby se skateboardingu mohli věnovat co možná nejdéle.

Jakým způsobem se již dlouhé roky udržuje v kondici Maxim Habanec se můžete podívat v tomto videu:

Regular nebo goofy, co to vlastně znamená?

Regular a goofy jsou názvy dvou základních postojů na skateboardu. Regular je s levou nohou vepředu, tzn. že pravou se odrážíte a když jedete tzv. na  goofy, tak je to přesně naopak.
Jeden z těchto postojů vám ale bude vyhovovat mnohem víc než ten druhý a jak zjisit který to je? Pokud jste někdy jeli třeba na koloběžce, tak stačí zapátrat v paměti jakou nohou jste se odráželi a s největší pravděpodobností to budete moct aplikovat i u skateboardu. Případně můžete zkusit ještě jeden takový “trik”, kdy do vás někdo ze zadu strčí (ideálně v okamžiku, kdy už to nebudete čekat) a instiktivně vykročíte jednou nohou dopředu. To by měla být zároveň noha, kterou budete stát na skejtu a druhou se odrážet.

Buďte si jistí samotnou jízdou

Je nám jasné, že se chce každý co nejdříve naučit ollie a na tomhle základu se dál rozvíjet, ale ještě předtím byste se měli při samotné jízdě cítit komfortně a neměli mít problém s rovnováhou. Ideální je jezdit na skejtu všude po okolí a i když nebudete umět žádné triky určitě navštivte skatepark. Tam se naučíte sjíždět bangy, pohybovat se mezi ostatními jezdci a získáte tak mnohem větší jistotu.

Naučte se bezpečně padat

Může to znít jako nesmysl, ale na skateboardu padají všichni. A je úplně jedno jestli jezdíte týden nebo třeba 10 let, padat budete prostě vždycky a čím dříve se naučíte bezpečně padat, tím lépe pro vás.

Jak se naučit na skateboardu - bezpečné padání

Osvojte si úplné základy

Jestli už se umíte správně odrážet a udržíte balanc při jízdě, je na čase se taky naučit brzdit.
Jedna z nejzákladnějších a nejjednodušších technik je brždění zadní nohou. Přední noha je pořád na skateboardu a zadní se dotýká celou plochou podrážky země. V závisloti na tom jak rychle potřebujete zastavit přenášíte váhu z přední nohy na zadní. Jediná nevýhoda je v tom, že si tímto způsobem brousíte podrážku boty.
A než se vydáte sjíždět nějaký kopec, natrénujte si brždění někde na rovince.

Nebojte si říct o radu

Pokud se vydáte do skateparku, určitě se nebojte někoho zkušenejšího zeptat a nechte si poradit. Vyhnete se tak mnohým chybám, kterých se jako začátečníci budete dopouštět a váš progres se výrazně zrychlí.

Ollie

Poté co si osvojíte jízdu a brždění na skateboardu, se konečně můžete vrhnout na tento základní, ale extrémně důležitý trik, který představuje výchozí bod pro naprostou většinu dalších triků. Určitě bychom nedoporučovali se ho učit při jízdě, najděte si radši nějaký vhodný plácek, kde vás nebude nic rozptylovat a zkoušejte ho udělat z místa. Pravděpodobně se ho nenaučíte za odpoledne, ale nezoufejte, jednou to přijde.

Instruktážní video vám rozhodně může pomoct:

Natočte se

Pokud zrovna nemáte s kým jezdit a učíte se něco nového, vůbec není špatný nápad se přitom natočit. Mnohem snadněji pak zjistíte co konkrétně děláte špatně nebo naopak dobře. Případně video můžete poslat někomu zkušenějšímu a ten vám může “na dálku” poradit co zlepšit. Nebo si videa můžete archivovat a za několik let se podívat na vaše začátky :)

Trénujte i jiné postoje

Kromě vašeho primárního postoje, kterým je buď regular nebo goofy byste také měli trénovat Switch, Nollie a Fakie. Především z toho důvodu, že po odjetí některých triků se po dopadu dostanete právě do jednoho z nich. Stává se to poměrně často při jakémkoliv triku, kde je zakomponovaná otočka o 180° nebo třeba při sjíždění z rampy. Čím dříve se budete v těchto postojích cítit alespoň trochu komfortně, tím rychleji se budete i zlepšovat.

Existují 4 základní postoje, které jsou znázorněny na obrázku níže. Přepokládejme, že váš základní postoj při jízdě je regular, tj. levá noha vepředu a pravá vzadu.

Jak se naučit na skateboardu - postoje

  1. Regular - váš základní postoj
  2. Nollie - vaše přední noha se posune úplně dopředu a zadní noha se posune zhruba na zadní šroubky
  3. Switch - prakticky váš základní postoj, ale s prohozením nohou
  4. Fakie - pravá noha se nachází vepředu a vaše levá na zadních šroubkách

Buďte všestranní

Jakmile se naučíte pár triků, řekněme třeba 4-5, trénujte je ve skateparku, na place na zemi, ale také v ulicích vašeho města/vesnice. A pokud se zrovna učíte něco nového, nezapomeňte přitom opakovat i triky, které jste se už naučili někdy v minulosti.

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY