Tony Alva se narodil 2. září 1957 v Kalifornii nizozemsko-mexickému páru.

Většina skateboardistů, vyrůstajících v 60. letech, přišla do kontaktu nejdříve se surfařskou scénou a ani Tony Alva nebyl výjimkou. Ve věku 10 let se mu velmi zalíbil nový agresivní styl surfování, který se do USA pomalu ale jistě dostával z Havajského souostroví. Tento styl se mu později podařilo přenést i do samotného skateboardingu, kde byl považován za zcela revoluční v kontrastu s již X let zažitým freestyle skateboardingem, který se neustále točil kolem triků z 60. let.

V roce 1972 se stal členem Zephyr týmu stejně tak jako Jay Adams a Stacy Peralta. Tony Alva a další členové týmu (přezdívaní Z-boys) byli jedni z prvních, kteří začali jezdit v prázdných plaveckých bazénech, což významně obohatilo tehdejší skateboarding a velmi rychle se z toho stal nový trend.

Z-Boys Tony Alva

Tony Alva je stejně jako např. Tony Hawk považován za průkopníka vertikálního skateboardingu a jako jeden z prvních úspěšně vrátil trik Fronside Air. Tento okamžik zachytil fotograf Glen E. Friedman a z dnešního pohledu je považován za jakýsi milník počátku moderního skateboardingu.

Tony Alva Fronside Air

Tony Alva byl součástí natáčení pro Playboy magazín spolu s dalšími skateboardisty (Arto Saari, Brandon Biebel, Perry Caravello a Stevia Williams). Video se jmenuje “Playboy Poolside” by Tony Kelly (Irský fotograf a režisér) a je dostupné na YouTube.

Playboy Poolside

Za celou svojí kariéru poměrně dlouho spolupracoval se značkou Vans a již v roce 1974 pomáhal navrhnout design nových skejtových bot “off-the-wall”.

V roce 1977, ve věku 19 let se Tony Alva začal velkým skejtovým značkám vyhýbat a založil si svou vlastní firmu s názvem Alva Skates. Jednalo se o první firmu, kterou založil skateboardista a také jako první vyráběli skate desky z vrstveného kanadského javoru. V roce 2005 otevřel Tony Alva 2 kamenné prodejny, jednu v LA a druhou v blízkosti San Diega.

Tony Alva Skateboards

V roce 2006 oslavil první výročí otevření obchodů v jedné z prodejen v Los Angeles. Párty se zúčastnili bývalí členové Z-boys, současní jezdci Alva týmu, skejtový fanoušci a některé méně známé celebrity. Během této události proběhla autogramiáda a Tony Alva se zhostil role DJe. V tomtéž roce podepsal smlouvu s Vans a vyšel jeho nový promodel bot.

Během své kariéry se Tony Alva objevil v mnoha filmech a dokumentech. V roce 2001, to byl dokument Dogtown and Z-Boys. Zahrál si roli ve filmu Skateboard: The Movie z roku 1978. V roce 2012 byl součástí dokumentu Bones Brigade: An Autobiography, který režíroval Stacy Peralta. Ve stejném roce se objevil v TV show “Válka skladů” (anglicky Storage Wars), kde odhadoval cenu skateboardu. Byl také jednou z postav ve videohře Tony Hawk’s American Wasteland. A také se zúčastnil natáčení dokumentu “Skateboard Kings” z roku 1978.

V 80. letech hrával na baskytaru v punkové kapele “Skoundrelz”. Později byl jedním z prvních členů rockové kapely “Junkyard”. V roce 2007 založil svou vlastní kapelu s názvem G.F.P. (General Fucking Principle) společně se zpěvákem Tomem Paulem Davisem (přezdívaný Crazy Tom), který dříve působil v punkové kapele “Dead Fucking Last”. V roce 2013 začal hrát v losangeleské rockové kapele “His Eyes Have Fangs”.

Tony Alva rock band

Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY