Robert Stanley Dyrdek se narodil 28. června 1974. Je to americký podnikatel, herec, producent, moderátor a bývalý profesionální skateboardista. Nejvíce se proslavil v roli moderátora reality show Rob & Big, Rob Dyrdek's Fantasy Factory, a Ridiculousness na kanálu MTV. Kromě výše zmíněných televizních pořadů je také zakladatelem dnes již celosvětově známé série závodů Street League Skateboarding (SLS).

Dětství a začátky na skateboardu

Dyrdek vyrůstal ve městě Kettering v Ohiu a navštěvoval střední školu Fairmont. V dětství hodně sportoval a na skejtu začal jezdit v 11 letech. V tomto období byl na skateboarding tak moc soustředěný, že při hodinách ve škole přemýšlel nad tím co bude po škole dělat za triky a byl venku až dokud ho rodiče nezavolali domů.

V 11 letech začal jezdit za místní skateshop Surf Ohio ve městě Dayton. O rok později se zúčastnil prvních závodů a získal sponzoring u skateboardové firmy Gordon and Smith. V červenci roku 1998 se ve svých 15 letech umístil na 1. místě v celostátním závodě pod záštitou národní skateboardové asociace.

Rob Dyrdek

Kariéra, závody a první sponzoři

V 16 letech zanechal studia na střední škole a odstěhoval se do jižní Kalifornie, kde se mohl plně věnovat svojí skejtové kariéře. Profesionálním skateboardistou se oficiálně stal v roce 1991 když se v Německu na Skateboard World Cupu umístil na 5. místě. V tom samém roce se objevil ve videu s názvem Memory Screen pro firmu Alien Workshop, která ho začala sponzorovat a prodávat jeho vůbec první promodel desky. V 17 letech si Dyrdek založil vlastní firmu se skateboardovým příslušenstvím.

Kolem roku 1995 Dyrdek hodně závodil a účastnil se všemožných exhibicí napříč Severní Amerikou, Evropou, Asií a Austrálií. Během tohoto období byl sponzorovaný firmou Droors Clothing, ze které se později stalo DC Shoes. Dyrdek pak s DC spolupracoval dlouhých 20 let, přičemž společně vytvořili 29 promodelů bot. V roce 1999 se zaměřil na vlastní podnikání a založil Dyrdek Enterprises.

Rob Dyrdek Dc Shoes

Vlastní značka a Rob Dyrdek Skate Plaza

V roce 2000 skončil na 6. pozici na X Games v San Franciscu a o 3 roky později založil firmu Silver Trucks. V roce 2005 získal finanční prostředky na to, aby ve svém rodném městě Kettering mohl navrhnout a vystavět první Rob Dyrdek/DC Shoes Skate Plazu na světě.

Rob Dyrdek/DC Shoes Skate Plaza

MTV celebrita

Rob & Big

Mezi rokem 2006 a 2009 se na americké MTV vysílala reality show s názvem Rob & Big. V show účinkoval Rob Dyrdek a jeho nejlepší kamarád a bodyguard Christopher “Big Black” Boykin. V některých epizodách se také objevuje jeho bratranec Chris “Drama” Pfaff a kamarád Rashawn “Bam Bam” Davis. Celá show vznikla na základě vtipného videa, které Dyrdek pro DC Shoes v roce 2003 natočil. Dyrdek si v něm “najmul” výše zmíněného Biga, který ho při skejtování chránil před sekuriťáky, kteří ho vyháněli ze spotů.

Rob & Big

V jedné epizodě Rob Dyrdek pokořil během jednoho dne 21 Guinnessových rekordů ve skateboardingu. Jednalo se např. o nejdelší boardslide (30,6261 m), nejvyšší skok z rampy do vody (3,25 m) nebo o nejvíc nollie kickflipů za minutu (22).

Rob Dyrdek's Fantasy Factory

V únoru 2009 odstartovala svou premiéru show “Rob Dyrdek's Fantasy Factory”, ve které účinkoval Dyrdek, jeho bratranec Pfaff a také zaměstnanci Dyrdek Enterprise. Během natáčení první sezóny otevřel svůj první SafeSpot SkateSpot. Při slavnostním otevření se Dyrdek a starosta Antonio Villaraigosa společně projeli na největším skejtu na světě.

Rob Dyrdek Biggest Skateboard

Ve finální epizodě TV show pokořil Rob Dyrdek další Guinnessův rekord. Tentokrát se jednalo o nejdelší skok z rampy autem při jízdě pozadu (27,21 m).

Rob Dyrdek Reverse Jump

V jiné epizodě zase udělal kickflip s autem v rámci propagace automobilky Chevrolet. Video dostupné na YouTube.

Rob Dyrdek Kickflip

Kromě toho se také ve spolupráci s Fordem vrhl na přestavbu Mustangu. Jednalo se o první skate-auto na světě a ve skateparku si nevedlo vůbec špatně. Podívejte se sami.

Rob Dyrdek Mustang skate-car

V jedné z epizod si pořídil závodního koně a ujal se role žokeje. Závod kupodivu vyhrál, což pravděpodobně vedlo až k tomu, že v jeden okamžik vlastnil celkem 13 koní, přičemž někteří z nich soutěžili v sérii závodů Breeders’ Cup.

Street League Skateboarding

V roce 2010 se mu podařilo odstartovat jeden z nejznámějších skateboardingových závodů na světě - Street League Skateboarding. První šampionát v roce 2012 nabídnul nejvyšší prize money v historii skateboardingu. Vítězové se dělili o neuvěřitelných 1.6 milionu dolarů a finále závodu se odvysílalo ve 198 zemích světa.

SLS Rob Dyrdek
Crane Skate Supply

CRANE SKATE SUPPLY